német igeidők finomságai
Német igeidők: Nem mostad le tegnap a kocsit – ma koszos.

A német igeidők használata

A német igeidők használata elsőre talán nehéznek látszik. Ha a táblázatokat böngészed, akkor meg is ijedhetsz rendesen. Pedig a magyarhoz képest a gyakorlatban alig van különbség. Lássunk néhány alapszabályt, hogy te is fellélegezhess a német igeidőkkel kapcsolatban!

A német igeidők fajtái

Német igeidőből hat darab van: egy jelen (Präsens), három múlt (Präteritum, Perfekt, Plusquamperfekt) és két jövő (Fututr I., Futur II.) Gyorsan essünk túl azokon a formákon, amelyek megegyeznek a magyarral!

Német igeidők: jelen idő, Präsens

  • Az alapjelentés: Paul putzt seine Brille. (Paul tisztítja a szemüvegét.)
  • Jövő idejű jelentés: Nächste Woche fahre ich nach München. (Jövő héten Münchenbe utazom.)
  • Elbeszélő jelen (saját elnevezés, nem hivatalos), múlt idejű jelentés: Gestern gehe ich auf der Straße, da kommt meine Schwiegermutter. (Tegnap megyek az utcán, erre ott jön anyósom.)
  • Egyidejűség, ha az esemény a múltban történt is: Sie sagte, dass mein Pullover hässlich ist. (Azt mondta, ronda a pulóverem.)

Német igeidők: jövő idő, Futur I.

Ez aztán pont ugyanúgy néz ki kívül-belül, mint a magyarban. A német jövő időre nincs külön igeforma, az ige főnévi igenévi alakját használjuk a jövő idő segédidejével: Inge wird schlafen. (Inge aludni fog.)

Ezzel ki is merítettük az egyezőségeket. Lássuk a különbségeket!

Német igeidők: múlt idő, Präteritum és Perfekt

A mai beszélt nyelvben nincs nagy különbség a Präteritum (néhány régebbi nyelvkönyvben: Imperfekt) és a Perfekt között. A hétköznapi társalgásban általában a Perfektet használjuk, a Präteritum sokszor mesterkélt, nehézkes. Pl.: Ich habe das Geschenk gekauft und dann eingepackt. (Megvettem az ajándékot, aztán becsomagoltam.)

Präteritum alakú igékkel leginkább újsághírekben találkozhatunk. Pl.: Die Autorin sprach über ihrem neuen Roman. (Az írónő az új regényéről beszélt.)

A haben és sein esetében, valamint a módbeli segédigéknél Präteritumot használunk. Pl.: Ich war gestern bei meiner Oma. (Tegnap a nagymamámnál voltam.)

Er hatte kein Geld, er konnte den Bohrer nicht kaufen. (Nem volt pénze, nem tudta megvenni a fúrót.)

Finomságok:

Perfektet használunk, ha a múltbeli eseményről úgy beszélünk, hogy annak a jelenre is kihatása van. Pl.: Du hast gestern das Auto nicht geputzt. (Nem mostad le tegnap a kocsit. = Ma koszos.)

Präteritumot használunk bizonyos elöljárószós igéknél ill. zu+Infiniv szerkezeteknél. Pl.:

  • Maria stammte aus einer großer Familie. (Maria nagy családból származott.)
  • Meine Mutter pflegte in die Suppe viel Knoblauch zu geben. (Anyám mindig sok fokhagymát tett a levesbe.)
  • Es schien mir spät abend zu sein. (Úgy tűnt, hogy késő este van.)

Az alapvető, a hétköznapi nyelvben használt német igeidőkkel megvolnánk. Hátravan még két extra igeidő: Pluquamperfekt és Futur II.

Német igeidők: Plusquamperfekt, régmúlt

Alapjelentése szerint akkor használjuk, ha két múltbeli eseményt akarunk elmesélni úgy, hogy az egyik előbb történt, mint a másik. Ez volt a rossz hír. A jó hír: manapság nem nagyon használatos.

Előidejűség kifejezésére használjuk nachdem-es mondatokban. Pl.: Nachdem ich das Gemüse gekauft hatte, kochte ich das Mittagessen. (Miután megvettem a zöldséget, megfőztem az ebédet. Ilyenkor a másik tagmondatban Präteritum áll.) A még jobb hír: a köznyelvben már ez a kifejezésmód is visszaszorulóban van.

Német igeidők: Futur II., befejezett jövő idő

  • Akkor használjuk, ha a cselekvés a jövőben fog befejeződni. Pl.: Nächstes Jahr wird sie das Abitur abgelegt haben. (Jövőre bizonyára leérettségizik.)
  • A múltra vonatkozó valószínűséget is ki tudunk vele fejezni: Monika wird viel gelernt haben. (Monika bizonyára sokat tanult.)

Ha szeretnéd gyakorolni a német nyelvtani alapjelenségeket, ezen belül az igeidők alapjait, akkor a Nyelvtani Kisokos Tanfolyam pont neked való. Katt ide: Német Nyelvtani Kisokos

Még egy kis nyelvtan: a német szórendről itt tudsz kiokosodni: A német szórend alapjai

Részletes német nyelvtani eligazító oldalam: http://nemettanulasagival.hu/nemet-nyelvtani-osszefoglalo/

Ha már kicsit jobban tudsz németül, akkor ezen az oldalon is találsz tippeket: http://www.deutschegrammatik20.de/

A német igeidőkkel felsorolásszerűen találkozni elég sokkoló lehet. A kulcs itt is a gyakorlás: beszélj bátran, szabadon! Ne félj a hibáktól, a németek megszokták, hogy más anyanyelvűek próbálkoznak a német nyelvvel és hálásak, ha jól használsz egy bevett fordulatot vagy kifejezést. Tehát hajrá, beszélj bátran!

Német igeidők

2 thoughts on “Német igeidők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük