Némettanár: Hogyan válassz, hogy elkerüld a csapdákat?

Német tanár - tanítványokkal

Némettanár – tanítványokkal

Némettanárok közül melyiket válaszd?

Némettanárként belülről nézve a szakmát, nagyszerű a helyzet. Rengeteg kiválóan felkészült német tanár dolgozik az iskolákban, nyelviskolákban, akiktől remekül megtanulhatod a nyelvet. Hogy mégis mire figyelj német tanár választásánál, azt öt pontban összefoglalom neked:

1. Van itt valaki?

Ha online keresgélsz (márpedig miért ne tennéd, szerintem ez a legegyszerűbb), nézd meg, áll-e ember a honlap mögött! Na valamilyen ember biztos, hogy áll, elvégre nem E.T. készítette a honlapot, de ha némettanárt keresel, első a bizalom! (Megjegyzem, számomra sok más terméknél is.) Fontos, hogy adja-e arcát-nevét a honlapjához. Ha nem, akkor miért nem? Félreértelmezett szerénységből? (Mert arra gondolni sem merek, hogy nem akarja felvállalni saját szellemi termékét 🙂

2. Tudd a pontos célodat!

Nem mindegy, hogy kezdő nyelvtanulóként keresel némettanárt, hogy szobaasszonyi állásra jelentkeznél és alapszókincsre vágysz vagy nyelvvizsgára készülsz. Sok német nyelvtanár meghatározza azt a kört, amiben otthonosan mozog, amiben igazán rutint szerzett, amit a leginkább szívvel-lélekkel csinál. Pl. nálam ilyen a gyakorlatias, nyelvhasználatra, hétköznapi kommunikációra fókuszáló kezdő szintű nyelvtanítás. Ugyanis imádom látni, megtapasztalni, hogy nulláról hogy jutnak el a tanítványaim a valódi kommunikációig! 🙂

3. Informatív-e a honlap?

Világos-e, hogyan segít, milyen módon tanít a némettanár, akit épp kiválasztani készülsz? Házhoz megy? Te mész hozzá? Netán Skype-on tanít? Egyéni vagy csoportos órákat ad? Online anyagai vannak, amiket otthon, kényelmesen, a saját tempódban végezhetsz el? Ezekről lehet-e megtudni részleteket? És nem utolsósorban: lehet-e tudni az árakat? Ha maszatol, akkor lépj vissza az első mezőre, azaz ld. 1. pont: miért nem írja ki egyértelműen a legfontosabb információkat? Tán csak nem azért, hogy behúzzon a csőbe, ahonnan már nagyon nehéz visszatáncolni? (Pl. te végig abban a hiszemben vagy, hogy egyéni órákat ad, majd amikor megjelensz, népes társaság fogad, akik mind azt hitték.)

4. Még mindig hitelesség

Amikor valaki a rengeteg elégedett ügyfelére hivatkozik, az nagyon szép, nagyon jó, de ha ezek közül egyet sem jelenít meg, akkor az számomra – hm – nem ér annyit, mint egy valódi ügyfél valódi véleménye. Igen, ez is hamisítható bármikor, de azért figyelmes olvasással ki lehet szűrni a kamu ügyfélvéleményeket a valóságosak közül. A másik véglet, amikor gyönyörűen beállított, bevilágított, címlapfotó minőségű képet tesz ki a tanár „elégedett ügyfeléről”. Ez sem túl hiteles, gyanús, hogy vásárolható (urambocsá’ ingyé’ letöltött) stockfotótól van szó. Ha annak a német tanárnak valóban van tapasztalata és elégedett tanítványai, akkor legyenek tőlük vélemények az oldalon!

5. Hihető célokat tűz-e ki a némettanár?

„Fél év alatt nyelvvizsga!” „Fantasztikus, zsírúj módszer!” „Idő- és energiamentes nyelvtanulás villámgyorsan!” Az emberiség régi vágya, hogy tudása, pénze, hatalma, mindene meglegyen – erőfeszítés nélkül. Sajnos Mézga Aladár meséi óta nem láttam még olyan módszert, amelyikkel erőfeszítés nélkül, időráfordítás mentesen lehetett volna tudást szerezni. (Ja, de. Lásd Az ötödik elem című sci-fit.) De most őszintén: volna értéke, értelme a tudásnak, ha tölcsérrel a fejünkbe lehetne tölteni vagy tabletta formájában bevenni? Ha valaha is tűztél ki magad elé célt, tettél erőfeszítéseket az elérésére, végül sikerült megvalósítanod, akkor tudod, miről beszélek. Mekkora dolog már eljutni nulla nyelvtudásról a mindennapos kommunikációig? Óriási!!! Ezt az utat kár lenne megspórolni. Tele van akadályokkal, az ember persze esik-kel folyamatosan, de hiszen ez benne a szép! Na nem csak ez, nyilván a sikerélmények erősítenek bennünket igazán, tehát mindez egyben vezet el a célhoz. (További gyanús német nyelvtanítási, német tanári módszerekről itt olvashatsz: https://nemettanulasagival.hu/nemetul-konnyen-gyorsan/

Szóval némettanár választásakor mérlegelj, hallgass a szívedre és az eszedre egyaránt, a kettő együtt nem tévedhet! 😉

Oszd meg másokkal is!

Shares

2 hozzászólás

 1. Szabó Tibor

  Tisztelt Ágnes!

  A „hogyan válasz elkerülhető csapdákat ” írás tökéletesen visszaadja amivel én is találkoztam utóbbi időben.Angol után németet kezdtem el tanulni ,első tanárom eleve tanárként dolgozott és jól is tanított,bár kissé sok leckét adott,kár hogy egy „férfi” elrabolta a szívét.A második aki közel volt ,de sajnos se tananyagot nem tudott felmutatni se tanári képessége nem volt ,hiába erőlködött avval,hogy anyanyelvű tanár ,ez nem jelentett semmit mivel referencia sem volt neki.,sőt még én vettem tankönyvet és lámpát is ,mert nem voltak meg a feltételek annak ,hogy tanuljon ember normálisan.Ez egyébként nagyon nagy hiba amit elkövethet egy tanár.Ilyenkor legszívesebben az ember kifordul az ilyen helyről.Most tényleg egy tanár evvel sporól?Sajnos nem egy „tanárral” találkoztam evvel a problémával.A másik,hogy sok tanár vissza sem ír ,vagy már nem is tanít ,vagy napközben oktat,ami sok felnőttnek nem jó és ezért vállaszák a tanfolyamokat,amik szerintem maximum barátkozásra és a szintentartásra jók,tisztelet a kivételeknek.Amit még tapasztalat,hogy előre fizettetett velem tanár 1 hónapot,és úgy éreztem,hogy inkább letudni akart nem pedig a tanításra helyezte a hangsúlyt,sőt még avval is találkoztam ,hogy a magánéletünkbe is akarnak belekukkantani,talán azért,mert nincs kivel beszélgetniük.
  A minden super kinézett honlap meg tényleg lehet csalóka is olyan mint a fogászatok,mivel sok esetben így akarják eladni magukat ,csekély tudás miatt,egyszerű marketing fogás,de ! ha jól fel van építve és tényleg jó is valaki az adott területen akkor biztosan teltház van az illetőnél.
  Összefoglalva: Nehéz találni jó tanárt ,úgy mint jó fogorvost.,de mindenkinek tanácsolom azt,hogy hallgasson az eszére,hogy „tényleg jó akihez jár?” ,és soha ne fizess előre mert sokan evvel élnek vissza,tudom sokat ezt csinálják ,hogy bebiztosítsák magukat,de egy jó tanárhoz nem kell előre fizetni mert tudod te is meg ő is mi a célod.,és úgysem ad számlát úgyhogy köteleséged sincs felé mert nem bank akinek tartozol.Egyet ne felejtsünk el ” A tanár azért van,hogy neked segítsen,és nem fordítva”.

  Válasz
  • Sólyom Ágnes

   Kedves Tibor!
   Az azért nem véletlen, hogy a tanárok előre kérik a bérletes vagy a havi óradíjat. Mi is azért szeretünk pénzt kapni, amiért megdolgozunk, persze kivételek nyilván itt is vannak. Az előre fizetés egyfajta elköteleződés, hogy igen, fogsz jönni a jövő órán is meg a jövő héten is. Különben, amíg ez nem volt szokás, annyi volt az óralemondás, hogy komolyan veszélyeztette a megélhetést. Így viszont, ha tudja a diák, hogy órája lesz, de annyira épp nincs kedve, azért kétszer is meggondolja, hogy lemondja vagy szólás nélkül egyszerűen nem jelenik meg. Természetesen legtöbbünknél le lehet mondani órát, de szabályozott keretek között, senki nem vár a másiktól lehetetlent. Azt a bizonyos 60 percet egy adott diákra szánta az ember, nem tud hirtelenjében másikat leakasztani valahonnan. Nálam pl. azért kedvezményesebb a bérlet, mint az egyes óra, mert ezzel díjazom az elköteleződést.
   Szóval igen, amint a te tapasztalatod is mutatja, nem árt előre tájékozódni, ha van honnan, mert mindenkinek számít a nyelvtanulásba fektetett idő, pénz és energia.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek