Német igeidők

német igeidők finomságai

Német igeidők: Nem mostad le tegnap a kocsit – ma koszos.

A német igeidők használata

A német igeidők használata elsőre talán nehéznek látszik. Ha a táblázatokat böngészed, akkor meg is ijedhetsz rendesen. Pedig a magyarhoz képest a gyakorlatban alig van különbség. Lássunk néhány alapszabályt, hogy te is fellélegezhess a német igeidőkkel kapcsolatban!

A német igeidők fajtái

Német igeidőből hat darab van: egy jelen (Präsens), három múlt (Präteritum, Perfekt, Plusquamperfekt) és két jövő (Fututr I., Futur II.) Gyorsan essünk túl azokon a formákon, amelyek megegyeznek a magyarral!

Német igeidők: jelen idő, Präsens

 • Az alapjelentés: Paul putzt seine Brille. (Paul tisztítja a szemüvegét.)
 • Jövő idejű jelentés: Nächste Woche fahre ich nach München. (Jövő héten Münchenbe utazom.)
 • Elbeszélő jelen (saját elnevezés, nem hivatalos), múlt idejű jelentés: Gestern gehe ich auf der Straße, da kommt meine Schwiegermutter. (Tegnap megyek az utcán, erre ott jön anyósom.)
 • Egyidejűség, ha az esemény a múltban történt is: Sie sagte, dass mein Pullover hässlich ist. (Azt mondta, ronda a pulóverem.)

Német igeidők: jövő idő, Futur I.

Ez aztán pont ugyanúgy néz ki kívül-belül, mint a magyarban. A német jövő időre nincs külön igeforma, az ige főnévi igenévi alakját használjuk a jövő idő segédidejével: Inge wird schlafen. (Inge aludni fog.)

Ezzel ki is merítettük az egyezőségeket. Lássuk a különbségeket!

Német igeidők: múlt idő, Präteritum és Perfekt

A mai beszélt nyelvben nincs nagy különbség a Präteritum (néhány régebbi nyelvkönyvben: Imperfekt) és a Perfekt között. A hétköznapi társalgásban általában a Perfektet használjuk, a Präteritum sokszor mesterkélt, nehézkes. Pl.: Ich habe das Geschenk gekauft und dann eingepackt. (Megvettem az ajándékot, aztán becsomagoltam.)

Präteritum alakú igékkel leginkább újsághírekben találkozhatunk. Pl.: Die Autorin sprach über ihrem neuen Roman. (Az írónő az új regényéről beszélt.)

A haben és sein esetében, valamint a módbeli segédigéknél Präteritumot használunk. Pl.: Ich war gestern bei meiner Oma. (Tegnap a nagymamámnál voltam.)

Er hatte kein Geld, er konnte den Bohrer nicht kaufen. (Nem volt pénze, nem tudta megvenni a fúrót.)

Finomságok:

Perfektet használunk, ha a múltbeli eseményről úgy beszélünk, hogy annak a jelenre is kihatása van. Pl.: Du hast gestern das Auto nicht geputzt. (Nem mostad le tegnap a kocsit. = Ma koszos.)

Präteritumot használunk bizonyos elöljárószós igéknél ill. zu+Infiniv szerkezeteknél. Pl.:

 • Maria stammte aus einer großer Familie. (Maria nagy családból származott.)
 • Meine Mutter pflegte in die Suppe viel Knoblauch zu geben. (Anyám mindig sok fokhagymát tett a levesbe.)
 • Es schien mir spät abend zu sein. (Úgy tűnt, hogy késő este van.)

Az alapvető, a hétköznapi nyelvben használt német igeidőkkel megvolnánk. Hátravan még két extra igeidő: Pluquamperfekt és Futur II.

Német igeidők: Plusquamperfekt, régmúlt

Alapjelentése szerint akkor használjuk, ha két múltbeli eseményt akarunk elmesélni úgy, hogy az egyik előbb történt, mint a másik. Ez volt a rossz hír. A jó hír: manapság nem nagyon használatos.

Előidejűség kifejezésére használjuk nachdem-es mondatokban. Pl.: Nachdem ich das Gemüse gekauft hatte, kochte ich das Mittagessen. (Miután megvettem a zöldséget, megfőztem az ebédet. Ilyenkor a másik tagmondatban Präteritum áll.) A még jobb hír: a köznyelvben már ez a kifejezésmód is visszaszorulóban van.

Német igeidők: Futur II., befejezett jövő idő

 • Akkor használjuk, ha a cselekvés a jövőben fog befejeződni. Pl.: Nächstes Jahr wird sie das Abitur abgelegt haben. (Jövőre bizonyára leérettségizik.)
 • A múltra vonatkozó valószínűséget is ki tudunk vele fejezni: Monika wird viel gelernt haben. (Monika bizonyára sokat tanult.)

Ha szeretnéd gyakorolni a német nyelvtani alapjelenségeket, ezen belül az igeidők alapjait, akkor a Nyelvtani Kisokos Tanfolyam pont neked való. Katt ide: Német Nyelvtani Kisokos

Még egy kis nyelvtan: a német szórendről itt tudsz kiokosodni: A német szórend alapjai

Részletes német nyelvtani eligazító oldalam: https://nemettanulasagival.hu/nemet-nyelvtani-osszefoglalo/

Ha már kicsit jobban tudsz németül, akkor ezen az oldalon is találsz tippeket: http://www.deutschegrammatik20.de/

A német igeidőkkel felsorolásszerűen találkozni elég sokkoló lehet. A kulcs itt is a gyakorlás: beszélj bátran, szabadon! Ne félj a hibáktól, a németek megszokták, hogy más anyanyelvűek próbálkoznak a német nyelvvel és hálásak, ha jól használsz egy bevett fordulatot vagy kifejezést. Tehát hajrá, beszélj bátran!

Idén érettségizők, figyelem! Egyéni felkészítéssel segítünk nektek, akár középszintű, akár emelt szintű érettségit szeretnétek tenni. Olvassátok el részletesen: https://nemettanulasagival.hu/skype-nemet-ora/

Oszd meg másokkal is!

Shares

6 hozzászólás

 1. Csenge

  Hát, nagyon hálás vagyok. Ez az első alkalom, hogy ilyen jól, egyszerűen elmagyarázva látom az igeidőket. Sokat segítettél. Köszi

  Válasz
  • Sólyom Ágnes

   Nagyon szívesen 🙂 Örülök, hogy tudtam segíteni.

   Válasz
 2. Majoros Tamás

  Szia, Német birosági itéletben: Es wird festgestellt, Der Beklagte wird verurteilt,.Der Streitwert wird auf 9.400 festgesetzt.
  Rengeteg jövőidőre vonatkozó anyagot elolvastam… és nem értem, hogy miért nincs sehol sem Sein, vagy haben. Elképzelhető, hogy nem jövő időre utal? hanem már tény megállapitás,.. érdekes.

  Válasz
  • Sólyom Ágnes

   Szia, Tamás! Jó a megérzésed, nem jövőidő, hanem szenvedő szerkezet vagy más néven passzív. Teljesen magyartalanul, szó szerint fordítva pl. „Meg lesz állapítva.”, stb. Szóval így keresd: szenvedő szerkezet/passzív!

   Válasz
 3. Nagy Ginus

  Szia!Hálásan köszönöm ezt a német nyelvtani összefoglalót. 10 éve tanulom a német nyelvet, de soha nem voltam tisztába az alap nyelvtani dolgokkal.Biztos feliratkozom az oldalára!Puszi

  Válasz
  • Sólyom Ágnes

   Szívesen! Örülök, hogy segíthettem! 🙂

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szerző: | 2016 jan 10 | német nyelvtan | 6 hozzászólás

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek