Német szóbeli érettségi

A német szóbeli érettségi részei, tippek, trükkök

A német szóbeli érettségi, mint a nyelvi érettségik általában, a többi érettségi tárgytól nagyban különbözik abban, hogy a korábbi évek anyagát nemnémet szóbeli érettségi lehet rövid idő alatt, mondjuk néhány hét alatt bepótolni. Fontos tehát, hogy időben kezdd el a felkészülést és rendszeresen gyakorolj.

Legjobban az összefüggő beszédtől szoktak a vizsgázók félni, ezért a következő pontokban ehhez adok néhány tippet, hogyan legyél minél lazább és természetesebb a német szóbeli érettségin!

Építsd bele a nyelvtanulást a napi rutinodba (ha csak 20 perced van egy nap rá, az is rengeteget számít). Az érettségit megelőző hónapokban persze ennél több időt kell szánnod a nyelvtanulásra.

A német szóbeli érettségire úgy készülj, hogy keresd a lehetőséget arra, hogy gyakorolhasd a beszédet. Ha kevés lehetőséged van órán a gyakorlásra, (mert pl. többen vagytok a csoportban) akkor keress valakit, aki segíteni tud – lehet egy diáktársad, vagy családtag (ha magas szinten beszéli a nyelvet), lehet egy tanár, fontos, hogy valaki javítsa a hibáidat, hiszen a hibáidból tanulsz.

A német szóbeli érettségire a témakörökhöz tartozó tételeket ne csak bemagold, hiszen rögtön kiderül a vizsgán, hogy egy betanult szöveget mondasz fel, és ezt nem szokták túl jóra értékelni.

Viszont, ha hozzászoksz ahhoz, hogy saját szavaiddal fejezed ki a gondolataidat, nem érhet meglepetés a feleletkor, hiszen a váratlanabb kérdésekre is tudsz majd reagálni, ezt viszont szeretik a vizsgáztatók. És hidd el, ha gyakorlod az önálló beszédet, Te is rájössz, hogy ez a hatékonyabb tanulás. A bemagolt szöveg nem marad sokáig a fejedben. (És, ha még arra is gondolsz, hogy ha már energiát fektetsz a nyelvtanulásba, akkor azt jó, ha később is használni tudod).

Az idei német érettségiről itt olvashatsz: https://nemettanulasagival.hu/nemet-erettsegi-2022/

Közép szintű német szóbeli érettségi

Ha középszinten szeretnél érettségizni, akkor ez most neked szól.

A szóbeli vizsga 15 percig tart, ez nem túl sok idő. ha azt nézzük, hogy a vizsga 3 feladatból áll. A tételt Te húzod ki, amelyen minden feladatot megtalálsz. A vizsga kezdetén ráhangoló kérdéseket kapsz, az ezekre adott válaszaidat még nem értékelik.

 • Társalgás (Konversation)
 •  Szerepjáték (Rollenspiel)
 • Önálló témakifejtés (Thema)

A feladatok kidolgozására felkészülési idő nincs, de a 2. és 3. feladat végiggondolásához feladatonként max. fél percet kapsz. Ne ijedj meg, ez az idő elegendő ahhoz, hogy a feladatlapot értelmezd, sőt egy kicsit át is gondolhatod, miről fogsz beszélni.

 

A közép szintű német szóbeli érettségi vizsgán a vizsgáztató bemelegítő/ráhangoló kérdéseket tesz fel. Ez a beszélgetés a pontozásba még nem számít bele, célja, hogy kicsit ráhangoljon a nyelvre és oldja benned a feszültséget. Persze, ha ennél a résznél még pontot nem is adnak, ez az első benyomás a nyelvtudásodról. Tehát ez is fontos!

 

 1. Társalgás

 

Az első feladathoz nem kapsz tétellapot, a vizsgáztató tesz fel neked kérdéseket, melyek saját személyedhez, közvetlen környezetedhez vagy hétköznapi tevékenységeidhez kapcsolódnak.  

 

 1. A Freizeit témához például hasonló kérdéseket kaphatsz:

 

 • Wieviel Freizeit haben Sie werktags (und am Wochenende)?

Werktags habe ich leider nur ganz wenig Freizeit, weil ich in der Schule sehr viel zu tun habe. Dieses Jahr mache ich das Abitur und ich muss ziemlich viel lernen. Aber am Wochenende finde ich immer Zeit für meine Hobbys und natürlich für meine Freunde.

 • Wie verbringen Sie Ihre Freizeit?

Meistens bin ich mit meinen Freunden zusammen, wir gehen wandern oder sehen gemeinsam einen guten Film an. Ich verbringe meine Freizeit auch gern mit meinem Hund, ich mache mit ihm lange Spaziergänge, natürlich wenn das Wetter schön ist. Bei schlechtem Wetter bin ich gerne zu Hause mit meiner Familie, da schauen wir oft alte Fotos an und haben Spass miteinender.

 

Tehát egy kérdéshez elegendő, ha elmondasz néhány mondatot, ahogy ezt a példában láthatod.   Ha elakadsz, vagy látják rajtad, hogy nincs ötleted, akkor segítő kérdéseket tesz fel a vizsgáztató. Ilyenkor sincs nagy baj, de jobb, ha önállóan beszélsz. Ügyelj arra, hogy az adott témához gondolataidat tudd önállóan elmondani.

 

 1. Szerepjáték

 

Egy szituációt kell eljátszanod a vizsgáztatóval, ő lesz a beszédpartnered, (ő kezdi a beszélgetést). Egy a mindennapi élethez hasonló szituációban kell részt venned.  A feladatlapod egyértelműen megadja a szituációt és a szereped leírását. Figyelj arra, hogy minden megadott pontra térj ki, ha kihagysz valamit, az pontlevonást jelent.  Általában egy újsághirdetéssel kapcsolatban információt kell kérni, a leírásban pontosan megkapod, hogy milyen információkat. Készülj arra, hogy megfelelőképpen tudj feltenni udvarias kérdéseket és törekedj, hogy az elhangzottakra megfelelően reagálj.

 

In einer Sprachschule in Berlin

SPRACHSCHULE BERLIN

 • Minigruppen ( 4-5 Schüler)
 • Intensivkurse, Gesprächstraning
 • Kursbeginn : 22.06.2022

 

Miután elolvastad a hirdetést, figyelj, hogy milyen információkra kell rákérdezned.

 1. sagen Sie, warum Sie anrufen
 2. informieren Sie sich über die Unterrichtszeiten und über die Kosten
 3. über den Unterricht ( Stundenzahl pro Tag / Woche),
 4. über Lernmaterialien, die Sie benötigen

 

Hallo, guten Tag! 

Guten Tag! Was kann ich Ihnen helfen?

Mein Name ist XY. Ich habe Ihre Anzeige für Deutschkurse in einer Zeitung gelesen. Ab nächsten Monat würde ich gerne anfangen Deutsch zu lernen, so möchte ich zu Ihren Deutschkursen einige Fragen stellen.

 

Miután megfogalmaztad, hogy miért hívod a nyelviskolát, már csak a kérdéseket kell feltenned, a végén udvariasan megköszönni az információkat és elköszönni.

Fontos, hogy minden pontra térj ki, és hogy a beszélgetésben aktívan vegyél részt, legyél érdeklődő.

 

 1. Önálló témakifejtés

Ez az utolsó feladat. Egy adott hétköznapi témához kapcsolódóan kell kifejtened összefüggően a gondolataidat, véleményedet. Ehhez 4 irányító szempontot kapsz, tartozhat hozzá kép, rajz vagy valamilyen ábra is. Ezek segítenek abban, hogy miről beszélj, viszont így semmiképpen nem tudsz egy betanult szöveget elmondani.

Például hasonló kérdésekre számíthatsz:

 1. Welche Sportarten treiben Sie?
 2. Welche Sportmöglichkeiten gibt es in Ihrer Schule?
 3. Welche Sportmöglichkeiten gibt es in Ungarn im Sommer und im Winter?
 4. Welche Rolle spielt der Sport im Leben der Jugendlichen?

 

Fontos, hogy a tételeket ne bemagold, hanem törekedj arra, hogy saját szavaiddal tudd kifejezni azt, amit szeretnél. Ha ezt a felkészülés során gyakorlod, akkor ezzel nem lehet gondod.

A német középszintű szóbeli érettségin tehát hétköznapi témákat kapsz. Jó tanács, hogy minden témához legyen a „tarsolyodban” 10-15 mondat, DE ez semmiképp ne azt jelentse, hogy szöveget magolsz be! Meglátod, hogy ezeknek a „tartalék mondatoknak” jó hasznát veszed majd.

Fontos, hogy helyesen kell beszélned. Ha egy-egy melléknévragozást elrontasz, az nem tragédia, de ügyelj arra, hogy súlyos hibát, pl. szórend, ne ejts! Ha észreveszed, hogy véletlenül mégis hibáztál, nyugodtan javítsd ki magad, így a vizsgáztatók is tudni fogják, hogy ismered a helyes verziót. A lényeg, hogy érthető legyen a kommunikáció.

 

Emelt szintű német szóbeli érettségi

Ha emelt szinten szeretnél érettségizni németből, stabil, magas szintű nyelvtudással kell rendelkezzél, hiszen ez már B2-es szint. Ha 60% fölött teljesítesz, azért nyelvvizsga jár! Nem állítom, hogy könnyű, de sok gyakorlással hidd el, hogy el lehet jutni idáig, tehát megéri belefektetni időt és energiát.

Nézzük, mi is az, ami nagyon fontos, amikor a szóbeli vizsgára készülsz.

 • Tudd gondolataidat önállóan, véleményedet meggyőzően kifejteni. Itt nem segít az előre betanult szöveg, nem lesz lehetőséged rá, hogy elmondjad. Nem is ez a feladat!
 • Aktívan vegyél részt a társalgásban, mindenképpen kerüld az egyszavas, vagy rövid válaszokat. Ne kelljen a vizsgáztatónak túl sok kérdéssel segíteni, mert így kevesebb pont jár.
 • Ha esetleg nem érted, mit kérdeznek, ne légy zavarban. Készülj fel előre néhány mondattal erre a helyzetre. Bátran kérdezz vissza pl.

Könnten Sie es bitte wiederholen?

Ich haben Sie nicht richtig verstanden, könnten Sie bitte die Frage nochmal stellen?

Hasonló mondatokkal jó benyomást keltesz, hogy ilyet is tudsz, egyben kis időt is nyersz és gondolkodhatsz a válaszon.

Az emeltszintű szóbeli vizsga időtartama 20 perc, összesen 30 vizsgapontot tudsz szerezni.

A vizsga 3 részből áll:

 

1.Társalgás (Konversation)

 1. Vita ( Diskussion)
 2. Önálló témakifejtés (Thema)

 

A feladatok kidolgozására felkészülési időt nem kapsz, de a 2. és 3. feladat végiggondolásához feladatonként max. fél perc van. Ne ijedj meg, ez az idő elegendő ahhoz, hogy a feladatlapot értelmezd, sőt egy kicsit át is gondolhatod, miről fogsz beszélni.

A vizsgáztató bemelegítő/ráhangoló kérdéseket tesz fel. Ez a beszélgetés a pontozásba még nem számít bele, célja, hogy kicsit ráhangoljon a nyelvre és oldja benned a feszültséget. Persze, ha ennél a résznél még pontot nem is adnak, ez az első benyomás a nyelvtudásodról. Tehát ez is fontos!

 

 1. Társalgás

Egy témakörből 5 kérdést kell megválaszolnod. Ehhez a feladathoz nem kapsz tétellapot, a vizsgáztató tanár a beszélgetés elején meghatározza a témát és kérdéseket tesz fel, pótkérdésekkel segíthet, ha szükséges.

 

Például a Krankheit, Gesundheit témakörből hasonló kérdéseket kaphatsz:

Wie sollte man Krankheiten vorbeugen?

Was tun SIe für Ihre Gesundheit?

Welche Zivilisationskrankheiten kennen Sie?

Ebben a feladatban azt mérik, képes vagy-e nem csak hétköznapi tevékenységekről, hanem elvont jelenségekről is beszélni.

 

 1. Vita

Egy provokatív kijelentéssel kapcsolatban kell kifejtened a véleményed. Miután elolvastad a tételmondatot, választhatsz, hogy melyik álláspontot fogod védeni.

Markenklamotten werden als Statussymbol der Jugendlichen angesehen

Ehhez kapsz egy irányító szempontsort (3-4 szempont), amelynek a figyelembevételével kell a kijelentés mellett vagy ellen érvelned, reagálnod a vitapartnered (a vizsgáztató) álláspontjára.

 • Önálló témakifejtés

Általánosabb témával kapcsolatos képekről illetve rövid verbális segédanyag segítségével kell részletesen és összefüggően a véleményed kifejtened. Ügyelj arra, hogy ez nem lehet képleírás, a képek csak a véleményalkotás kiindulópontja! Tehát ne arról beszélj, hogy mit látsz a képeken (ez maximum 1-2 mondat lehet), hanem vonatkoztass el, koncentrálj arra, vajon milyen problémát vethetnek fel a képeken látottak, melyik témára utalnak.

A nyelvhelyesség az emelt szintű német érettségin már nagyon fontos. Itt elvárás, hogy alig ejts nyelvtani hibát. Ha észreveszed, utólag itt is javíthatod magad, de ne legyen zavaró a beszéd közben, ne javíts minden egyes hibát!

 

+ 1 tipp: Ha végképp nincs kivel gyakorolnod, beszélj magadban! Mesélj a mackódnak vagy egy darab narancsnak, de még az utcán is tudsz magadban beszélni, ha bedugsz egy fülhallgatót 😉

A szóbeli német érettségire tehát fel lehet készülni, csak a kellő kitartás és állhatatosság kell hozzá. Szokd a helyzetet, a saját hangodat, a témákat, és akkor magabiztosan fogsz kiállni (azaz kiülni), amikor arra kerül a sor.

Ha elakadnál, itt tudunk neked bővebb segítséget nyújtani: https://nemettanulasagival.hu/skype-nemet-ora/

Egy kalappal! 😊

A cikk szerzője Weitner Éva, középiskolai tanár.

Oszd meg másokkal is!

Shares

2 hozzászólás

 1. Judit

  Kedves Ági! A vizsga 2017-ben megváltozott, légyszi frissítsd a vizsgaleírást, mert ami itt áll, az már nem helytálló, sem középszinten, sem emelt szinten. (mindkét szinten aktívan vizsgáztató középiskolai tanár vagyok)

  Válasz
  • Sólyom Ágnes

   Kedves Judit! Köszönöm az észrevételt, javítottuk!

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek