Szóbeli német érettségi

Mire figyelj a középfokú szóbeli német érettségin?

Ahogy a múltkor a német írásbeli érettségi íráskészséget célzó vizsgarészére (és itt is), most a német szóbeli érettségire szedtem össze nektek a legfontosabb tudnivalókat.

A német szóbeli érettségi feladatai, időtartama

A német szóbeli érettségire 15 perc az időkeret. Három feladatból áll, melyekre nincs külön felkészülési idő. Az elején húznod kell egy tételt, amelyen három feladat szerepel: az első egy szituációs gyakorlat vagy vita, a második és a harmadik pedig önálló véleménykifejtést igénylő téma, amelyek közül választhatsz. A feladattípusok:

  1. Társalgás: (bevezető beszélgetés): A rövid vizsgarész célja, hogy megszokd a szituációt. A beszélgetés alatt oldódik a stressz, kicsit belejössz a német nyelv használatába (aznap :), ha lelkiismeretesen tanultál, akkor ez a pár perc az elején tényleg elég). Ez a beszélgetés a pontozásba még nem számít bele.
  2. Szerepjáték: Kapsz egy szerepet, a vizsgáztató lesz a partnered. A mindennapi életben előforduló szituációk jöhetnek szóba, és általában információt kell kérned a partneredtől. Ehhez kapsz egy leírást, néha egyszerű ábrát a szituációról, a szerepekről és arról, hogy a szereped szerint mi a célod, ill. mennyi időd van, hogy elmondd, mit szeretnél. (Egyébként kb. 3 perc.) Elolvasod a feladatot, rövid idő alatt átgondolod, és már kezdődik is a párbeszéd. Ennél a német érettségi szóbeli vizsgarésznél számíthatsz arra, hogy a vizsgáztató plusz kérdéseket fog feltenni, legalább hármat. Nem veled akar kiszúrni, hanem ez a dolga 🙂 Mivel ez a feladat a való életet hivatott imitálni, a feladatkiírás is így szól. Neked készen kell állni arra, hogy a megadott információk alapján minden kérdésre válaszolj.
  3. Önálló témakifejtés: kapsz két témát, el kell döntened, melyikről szeretnél 5 percen keresztül önállóan beszélni. Segítségként a lapon szempontok vannak felsorolva, melyekről az általad választott sorrendben beszélhetsz. Ha megakadsz, akkor segítségképpen kérdéseket tesz fel a vizsgáztató a témáddal kapcsolatban.

Hány pontot lehet szerezni a német szóbeli érettségi vizsgán?

A középszintű német szóbeli érettségin legfeljebb 33 pont szerezhető.

Hány százalékot kell elérni a német szóbeli érettségi vizsgán, hogy „görbüljön”?

A német írásbeli és szóbeli vizsgán is egyenként 12-12%-ot kell elérni, hogy sikerüljön. Összesen azonban 25% szükséges a ketteshez.

Öreg motoros tanácsai a német szóbeli érettségire való felkészüléshez

Először is: ami megtanulható, tanuld meg! Aki arra számított, hogy itt valamiféle „megúszási tippgyűjteményt” olvashat, annak sajnos csalódást kell okoznom. Fogd a tételsort, dolgozd ki vagy osszátok el egymás között és dolgozzátok ki közösen (vagy nyúlj egyet valahonnan) és tanuld meg! Ez nagyon hasznos lesz a harmadik vizsgarésznél, az önálló témakifejtésnél. Ha dől belőled a szó, a tanár is hálás lesz, hogy nem kell kérdeznie, neked meg nem kell a válaszokon törnöd a fejed.

Másodszor: ha a suliban meglátásod szerint nem gyakoroljátok eleget a szituációkat, akkor állj össze egy hozzád hasonló vagy jobb tudási színvonalon álló osztálytársaddal, és gyakoroljatok együtt!

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, nagy baj nem lehet. Én pedig drukkolok neked. 🙂 Hajrá! 🙂

Ha úgy gondolod, hogy hasznos ez a cikk, kérlek, oszd meg Facebook-on, Instán! Köszi 🙂

Oszd meg másokkal is!

Shares

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szerző: | 2016 ápr 20 | német érettségi | 0 hozzászólás

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek