Németül könnyen, gyorsan

Hogyan tanulj meg németül? – Valódi tapasztalatok és tanácsok tőlem – neked

Némettanárként nézem ezt a „könnyen, gyorsan németül” kérdést hosszú-hosszú évek óta. Nyelviskolákban és a közoktatásban tanuljuk, tanulgatjuk a nyelveket kisebb-nagyobb lelkesedéssel, sokszor olyankor kapva meg a lehetőséget, amikor nem érezzük át a nyelv fontosságát. Később pedig, amikor pl. külföldi munkalehetőség adódik, azonnal, könnyen, gyorsan meg akarunk tanulni németül vagy az adott ország nyelvén. Mielőtt súlyos összegeket dobnál ki az ablakon nagyszájú ígéretek miatt, kérlek, olvasd el a tapasztalataimat és a tanácsaimat!

Német tanulás társakkal

Német tanulás – nem gyorsan, de élvezetesen!

Tudom, sokan ígérik, hogy náluk könnyen, gyorsan megtanulhatsz németül. Választhatnám én is ezt az utat: kínálhatnám a nyelvet tanulni vágyóknak, hogy nálam fél év alatt eljuthatnak középfokúig, vagy bármi mást, ami épp megtetszik. De nem teszem. Pedig tudom, sokkal vonzóbb lenne az ajánlatom.

Miért akarunk könnyen, gyorsan tanulni?

Mert az ember az eredményt szereti látni. A némettanulás esetén az eredmény: tudok németül. Vagy legalábbis meg tudok szólalni, tudok vásárolni, köszönni, el tudom intézni ügyes-bajos dolgaimat. Ha mondjuk megkínáltak egy állással német nyelvterületen, és holnap már kezdeni kéne, akkor holnapra szeretnék tudni németül. Akkor is, ha előtte egy büdös szót nem tanultam soha az életben. Na jó, adtak egy hónap haladékot. De ha nem szorít semmilyen külső körülmény sem, akkor is az agy úgy működik, hogy szereti azonnal érezni a változást: magyarán akkor működik a belső jutalmazási rendszer, ha azonnali visszajelzést kap. Az azonnali visszajelzés pedig a mi esetünkben a hipp-hopp nyelvtudás.

Az ígéretek és a kegyetlen valóság

Ígérni bárki tud. De én még azt is állítom, hogy ezek nem is üres ígéretek! Mert pl. én is meg tudnám ígérni neked, hogy

  • megtanítalak fél év alatt németül
  • szókincsben, nyelvtanban középfokig jutunk fél év alatt
  • 5 kg-nyi anyag lesz a kezedben, amihez bármikor hozzányúlhatsz

Oké. Elhitted? Pedig igazságmagva mindegyiknek van. Lássuk:

  • fél évig tanítalak németül, fogsz tudni sok fontos dolgot
  • fél év alatt lenyomom neked a középfokúhoz szükséges szókincset és nyelvtant (nem garantálom, hogy alkalmazni is tudod, én átadtam, azt kezdesz vele, amit akarsz)
  • és az első órán a kezedbe nyomok öt kiló könyvet és hanganyagot 🙂

Nyelvtudás? Ugye, nem. Ugyanis aki ilyesmit ígér, az egy nagyon fontos dolgot kihagy az elgondolásból: A képességfejlesztéshez idő kell.

A nyelvtudás megszerzése pedig bocs, de fáradságos munka (oké, ezt a kijelentésemet lehet árnyalni, ígérem, a végefelé megteszem). A szókincset odaadhatom neked fénymásolaton, ötvenes adagokban, nyelvtanból minden órán vehetünk új anyagot, de egyet biztosan állíthatok: szisztematikus és rendszeres gyakorlás nélkül soha nem lesz belőle nyelvtudás!

Hadd kérjelek meg egy rövid együttgondolkodásra: mi az, amit tudsz? Bármit a világon? Pl. járni, biciklizni, magyarul, főzni, ollóval vágni, úszni… Oké. Melyik képesség volt az, amit rögtön, első próbálkozásra tökéletesen végrehajtottál? Pedig mondhatnánk, hogy ollóval vágni vagy egy nyelvet használni azért nem ugyanaz. És mégis: már egy ilyen egyszerű feladatra is igaz, hogy elég sok gyakorlást igényel, hát még egy nyelvre?

Könnyen, gyorsan németül? – Inkább könnyen, lassabban, mégis élvezetesen

De nem a kedvedet akartam elvenni. Hogy könnyen, gyorsan németül nem fogsz megtanulni, az még nem jelenti azt, hogy feltétlenül vért kelljen vele izzadnod 🙂 A német nyelvtanulás kifejezetten élvezetes és szórakoztató, ha az ember jól csinálja, ha jó módszereket választ. Csak pár tipp:

  • Legyenek társaid! A nyelvet elvégre kommunikációra használjuk, nem? Társaságban előbb-utóbb nevetős hangulat alakul ki és a vidámság feldob és kedvező hangulatot teremt a nyelvtanuláshoz. Manapság a Facebook-on a legkönnyebb társaságot találni, ha szeretnél, csatlakozhatsz oldalamhoz, ahol hasznos információkat osztok meg némettanulással kapcsolatban: https://www.facebook.com/nemettanulasagival.hu/
  • Lehetőség szerint gyakorolj minden nap! Ha mást nem, nézz meg egy rövid videót németül, de még jobb, ha beszélsz, ha aktívan használod a nyelvet. Ismételgethetsz olvasott vagy hallott szövegeket, a fenti csoportban időről időre közzéteszek ilyesmit. A Youtube-on pedig rövid nyelvtani és szókincsvideókat teszek közzé: https://www.youtube.com/channel/UCNdxFjJqr6An_vufDGp6VuA
  • Tapasztalj meg különböző nyelvtanulási módszereket! Itt van az én ötlettáram, amiből némettanulási trükköket, tippeket tudhatsz meg.
  • Olyat tanulj, ami hasznos, vagy ami érdekel! Legjobb, ha a kettő ötvözete. Egyszerű: nagyobb a motivációd, ha belátod, hogy fontos vagy már eleve izgat, hogy is mondják németül.

Könnyen, gyorsan németül? Nem ígérem. Hogy élvezetesen, hasznosan és használhatóan, azt viszont garantálom! És ha tényleg sürgősen szükséged van használható német nyelvtudásra, itt a segítség: https://nemettanulasagival.hu/gyorstuzelo-nemet-nyelvtudas/

Oszd meg másokkal is!

Shares

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek