A német kiejtés

A német kiejtés nehézségeiről

Német kiejtés

Német kiejtés

A német kiejtés több újsütetű tanulót visszarettent a német tanulástól. Azok is szenvednek tőle, akik még nem tanultak nyelveket, meg azok is, akik már tanultak angolul, és az angol kiejtésre áll a nyelvük. Most néhány tippet adok neked, hogyan tudod a német kiejtést elsajátítani! Ezek a tippek természetesen a Hochdeutsch-ra, az irodalmi németre vonatkoznak, az egyes tájegységek tájszólását most nem cél érteni és beszélni kezdő német tanulóként.

1. A német kiejtési szabályok egyértelműek!

A német írás alkalmazkodik a beszédhez, ahogy a magyar is, ez egy nagy különbség pl. az angolhoz képest. Ha megtanulod az egyes betűk, betűkombinációk német kiejtését, ill. fordítva: megtanulod egy adott hang leírását, sokkal könnyebb dolgod van, mint az angolban! Bár az egyes hangokat különbözőképpen is le lehet írni, de ehhez azt javaslom, hogy

2. Olvass sokat!

A kiejtés-leírás összekapcsolásában rengeteget tud segíteni az olvasás. Manapság, az online világ korában bármikor meghallgathatod egy szó német kiejtését is pl. itt:http://www.linguee.de/deutsch-englisch. Ez ugyan egy német-angol szótár, de jobb a kiejtés itt, mint a Google fordítóé.

3. Nézz filmeket!

Még pedig rövideket! Ha van hozzájuk felirat, az még jobb. Egyszerre hallani és látni – kezdetben ez a leghatékonyabb a német kiejtés elsajátításához. A beszédértésedet is fejleszti és még csomó egyéb célra is jó. Erről további hasznos tudnivalókat olvashatsz a hírlevelemben.

4. Hallgass németet!

Beszédet vagy dalokat! A német nyelv hangzásvilága, hogy úgy mondjam, zeneisége könnyebben belemászik a füledbe, ha naponta találkozol vele, még akkor is, ha eleinte alig valamit értesz csak meg belőle. A dalok szerepéről is sok helyen írtam már, többek közt a hírlevélben, mert ez az egyik vesszőparipám, annyira hasznos és kellemes eszköznek találom a nyelvtanulásban, nemcsak a német kiejtés elsajátításához.

A legelső tehát: rendszerbe szedve megtanulni a szabályokat. Olyan szép, logikus rendje van! Kár ezt nem kihasználni. Onnantól kezdve meg már „csak” gyakorlás 🙂

Itt leírtam neked a főbb német kiejtési szabályokat: https://nemettanulasagival.hu/nemet-betuk-betukapcsolatok-es-hangok/, https://nemettanulasagival.hu/nemet-betuk-betukapcsolatok-hangok-es-kiejtes-2/https://nemettanulasagival.hu/furcsa-betuk-nemetben-s/.

Oszd meg másokkal is!

Shares

2 hozzászólás

  1. REVESZIBOLYA1972@GMAIL.COM

    Szeretnék Õnnel tanulni

    Válasz

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ezért nem írom le neked a németet fonetikusan - Némettanulás Ágival - német nyelvtanulás kezdőknek - […] német kiejtés, mint már korábban is említettem, követi az írást. Erről olvashatsz itt: https://nemettanulasagival.hu/a-nemet-kiejtes/és itt: https://nemettanulasagival.hu/nemet-betuk-betukapcsolatok-es-hangok/, és […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek