A folyékonyan németül – módszer

Folyékonyan németül - így tanulj!

Folyékonyan németül – trükkök

Folyékonyan németül – hogyan tanultam meg?

Aki az előző blogbejegyzést olvasta, az tudja, hogy egy speciális módszerről írok, melynek segítségével folyékonyan meg lehet tanulni németül vagy bármilyen más nyelven. Hogy én hogyan tanultam meg németül? Elárulom, nem ezzel a módszerrel. Pontosabban: nem tisztán ezzel a módszerrel. És mivel annyi mással próbálkoztak a tanáraim, ezért világosan látom a különbséget, amelyről most be is számolok neked.

Az egyszerűség kedvéért vegyük az első három évet, amíg eljutottam a középfokú nyelvvizsgáig, majd vegyünk egy négy hónapos időszakot, ami alatt az Augsburgi Egyetemen tanulhattam ösztöndíjjal. Az első három év alatt német tagozatos osztályba jártam a gimnáziumban, itt intenzíven tanultuk a nyelvet: nemcsak a hagyományos tankönyvből kellett elvégezni egy év alatt két évre valót, hanem kiegészítésként még hozzávettünk egy akkoriban forradalmian újnak számító német kiadású tankönyvet, melyhez kazetta is volt (juhúúú!). A szokásos nyelvtanulás következett: olvasmány, olvasás, fordítás, szótározás, szótanulás, nyelvtan, gyakoró feladatok. Kemény munkával eljutottam három év alatt a középfokig. Igenám, csakhogy akadt egy icipici probléma: ha németül kellett megszólalnom, csak nyökögtem, kerestem a szavakat, kifejezéseket. Azaz ez is pontosításra szorul: mert nem minden témakörre volt ez igaz. Hogy mi a titok nyitja, arra még visszatérek. Innen ugorjunk pár évet: kikerültem Németországba. Mindössze négy hónapot töltöttem ott, mégis: a beszédkészségem akkor változott óriásit, aztán a felsőfokú nyelvvizsgáig már nem volt megállás.

A folyékony némettudás titka

Hogy milyen témákban boldogultam jól és mikben kevésbé? Gondolhatnád: hát, amiből kisebb volt a szókincsem, arról nyilván nem tudtam olyan választékosan beszélni. De nem ez az ok. A valódi okok egészen mások:

 • gördülékenyebben beszéltem, ha nem különálló szavakat kellett összedobálnom, hanem kész paneleket, kifejezéseket tudtam
 • jobban ment, minél többször ismételtem (nem, sajnos ez egyáltalán nem mindenki számára evidens)
 • nyilvánvalóan az anyanyelvi közeg sokat dobott a beszélőkémen (szerencse, hogy a nyelvi alapjaim már megvoltak – rémes, amikor évtizedes kintlét után sem képes valaki a legegyszerűbb mondat összeállítására).

Folyékonyan németül – hogyan tanulhatsz meg te is?

Ha folyékonyan szeretnél németül beszélni, javaslok neked néhány fontos dolgot. Azért merem ezeket biztos módszereknek nevezni, mert nemcsak én tapasztaltam meg a nyelvtanulást így is meg másképp is, de tanítványaim, akik így tanulnak, bátran használják a nyelvet, ha arra van szükség, ellentétben a hagyományos nyelvtanítási módszerrel tanulókkal, akik meg sem mernek szólalni, mert félnek, hogy nem fog jól sikerülni.

 • Soha ne különálló szavakat tanulj, mindig szókapcsolatokat, mondatokat!
 • Hidd el, mindenki örül, ha egy idegen az ő anyanyelvén próbál megszólalni! Használd a nyelvet – ez olyan, mint a biciklizés. Néhány esés, horzsolt térd kell addig, míg biztonságosan megy. Ne félj a hibázástól! Gyakorlat teszi a mestert!
 • Hogy finomodjon a nyelvi hallásod, hallgass (nézz) eredeti felvételeket! Videók magyar, majd német felirattal és később anélkül, vicces zeneszámok, Angela Merkel beszédei… Ami éppen érdekel 🙂

Folyékonyan németül – így tudok neked segíteni

Készítettem egy nagyon kezdő, gyorstalpaló német nyelvtanfolyamot, ami hangfelvételekből és a szöveges átiratukból áll. Ha kéred és elvégzed, lesz rögtön tíz témakör, amit egy turistának vagy egy rövidebb-hosszabb ideig német nyelvterületen dolgozó embernek használnia kell, amivel te már tisztában leszel!

Oszd meg másokkal is!

Shares

2 hozzászólás

 1. Nagy Mária

  Szia!
  Érdekelne a gyostalpaló német tanfolyam amit összeállítottál.
  Előre is köszönöm.

  Válasz

Trackbacks/Pingbacks

 1. A német szórend: egyenes, fordított, "kati" - Némettanulás Ágival - német nyelvtanulás kezdőknek - […] komplett mondatok, kifejezések tanulása az első lépcső, ezt már olvashattad nálam (pl. itt: https://nemettanulasagival.hu/a-folyekonyan-nemetul-modszer/). Egy időn túl azonban nem…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek