Miért nem beszélsz még mindig németül?

Ha te is ebben a cipőben jársz: régóta tanulsz, de hibásan vagy alig-alig tudsz egy-két szót nyökögni, akkor azt kell, hogy mondjam: te is egy rossz nyelvtanulási koncepció áldozata vagy.

A rossz némettanulási módszerek átka

Évek (most már nyugodtan mondhatom, hogy évtizedek) óta tanítok és tanulok magam is nyelveket, így volt szerencsém megtapasztalni az iskolák és nyelviskolák tanítási stílusát és koncepcióját. Akkor hát nézzük meg mindkettőt, először is maradjunk az iskolánál. Egy tipikus gyerek nyelvtanulási útja így néz ki: elkezdik neki oktatni az adott nyelvet heti két, jó esetben három órában. (Csak jelzem: ez az óraszám arra elég, hogy valami benyomást szerezz a nyelvről.) Mire egy adag szókincset, egy szerkezetet kellőképpen begyakorolnának, már rég árkon-bokron túl jár a tananyaggal a tanár, mert hiszen haladni kell. Így történhet meg, hogy talán rád is igaz: A2-B1szintű könyvvel a kezedben a kijelentő mondat szórendjével és a szabadidő szókincsével sem vagy tisztában. Nem is beszélve a millió egyéb kötőszó, igei vonzat és rakás más tudnivaló szépségeiről, ami ahhoz kell, hogy társalgási szinten beszélj németül.

Az átlag nyelviskolában sem más a helyzet: toljuk a tananyagot heti két alkalommal, majd várjuk a csodát: hogy tudjunk beszélni. Hát azt kell mondjam, hogy ebben a tempóban elmaszatolgathatsz jópár évig, akkor sem fogsz elérni áttörést.

A rossz hírem a némettanulóknakmiért nem beszélsz még mindig németül?

Ugyanis ahhoz, hogy te beszélgess, hogy megértesd magad és megértsd a másikat, ahhoz napi szintű aktív tanulás szükséges. Úgyhogy időben szólok, még nem késő kiszállni, és ezt teljesen komolyan mondom: ha nem szánsz rá naponta aktív erőfeszítést és időt, akkor inkább hagyd a francba, kár a benzinért. Inkább kötögess vagy kertészkedj vagy olvass regényt vagy főzz egy rendes vacsorát, de ne töltsd tessék-lássék pótcselekvéssel az időt, mert az nem vezet semmi jóra. Valószínűleg sok mindenkinek kemény ezt így olvasni, mert nem vagytok itt az interneten őszinteséghez szokva. Nem sértődöm meg, ha bárki emiatt leiratkozik és nem követ tovább. De egyben biztos vagyok és te is az lehetsz: soha nem áltattalak szép, ám hamis ígéretekkel, és ezen túl sem foglak.

És most figyelj, ha komolyan érdekel a némettanulás!

Ha te sikerre vágysz, vagyis meg akarsz tanulni németül beszélni, akkor először is arra kérlek, hogy vedd magad komolyan.

Mert itt kezdődik a dolog: tartod-e magadat annyira értékesnek, hogy többé akarj válni?

Egy nyelvet megtanulni ugyanis többé válni. Gondold el: a némettel potenciálisan 90-100 millió emberrel tudsz kapcsolatban kerülni! Megismersz egy (több) új kultúrát, új gondolkodásmódot, új világnézetet. Ezen kívül növekszik a munkaerőpiaci értéked, vagyis értékesebb dolgozó lehetsz, akinek a munkaadók hajlandók több fizetést adni. Arról nem is beszélve, hogy külföldön mennyivel könnyebb elhelyezkedned, ha van nyelvtudásod. Főleg a tanult szakmádban, mert valószínűleg te sem segédmunkásként akarod leélni az egész életed. Nos, látod már, mennyire fontos, hogy komolyan vedd a saját vágyadat? Elég erősen ég benned ez a vágy, hogy a nehézségek ellenére kitarts mellette? Mert lesznek nehézségek, efelől ne legyen kétséged.

De nem az a célom, hogy eltántorítsalak. A dolog legfőbb nehézsége abban áll, hogy egyszerűen túl nagy a falat. Ne várd, hogy egyszerre, hamm, bekapod! Tudd az elején: nem megy egyik napról a másikra! És hogy hogyan rágd át magad a végeláthatatlannak tűnő kásahegyen? Hát falatról falatra!

Ha érdekelt vagy némettanulásban, ezt adom először is útravalóul:

A négy szabály

  1. Legyen konkrét célod! Mit akarsz elérni? Mennyi idő alatt?némettanulás online
  2. Legyen konkrét cselekvési terved! Nyelvtanulásnál ezt hívhatjuk tanmenetnek is akár, és ha van tanárod, ő állítja össze. Tartalmazza a tananyagot: mit mennyi idő alatt kell megtanulnod.
  3. Minden nap szánj rá időt! Lehetőleg ne hagyj ki egyetlen napot se. Legyen elsődleges feladataid között a német: házimunka vagy utazás közben is tudsz tanulni, ha mást nem: hanganyagot biztos, hogy tudsz hallgatni. Szerencsés esetben legalább egy órád van rá naponta, de 15 perc a minimum. Ezt a ráfordítást kell tartani legalább középfokú szintig, hogy ne felejts sokat, hogy ne csússz vissza a már megszerzett szintről. Érdemes megismerkedni különböző nyelvtanulási fortélyokkal, hogy megtapasztald, melyik illik leginkább hozzád: Némettanulási ötlettár
  4. Ha fontos a nyelvhelyesség, akkor oldj meg célzott feladatokat! Sokan törik a németet, mert bár naponta használják, de nincsenek tisztában a szabályokkal, így nem is fejlődnek. Ugyanazon a kezdő szinten toporognak évekig, próbálnak elboldogulni a párszáz szavas szókincsükkel, mert bár érzik, hogy ez édeskevés, nem teszik meg a kellő erőfeszítést. Vagyis tudatosíts és gyakorolj!

Oké. Megvan? Na akkor most elő a füzetet, nyiss új oldalt (vagy az elsőt :)) és írd föl a tetejére: Azért tanulok németül, hogy…/mert… És fejezd be a mondatot annyiféleképpen, ahányféleképpen csak tudod! Ötig meg se állj. Többet lehet írni, kevesebbet nem. Ez lesz az emlékeztetőd, ide tudsz visszalapozni, ha elcsüggednél.

Következő feladat: cselekvési terv készítése. Gondolkodj el: mi a legfontosabb számodra, mit szeretnél elérni? Mennyi idő alatt? Ne rohanj tovább, maradj a feladatnál, mert később elfelejted! Szóval találd ki, hogyan éred el a célod! Ha nem megy, inspirálódj itt a honlapon, szerezz ötleteket, írj fel többet! Kísérletezni ér!

Láss neki! Tűzz ki minden napra egy némettanulós idősávot! Tervezd meg minden napodat, különben elvész az idő és elvész a lelkesedés! Az ötlettárban további némettanulási tippeket, trükköket kaphatsz.

Akkor rajta. Kezdd el, csináld, tedd meg minden nap magadért, a fejlődésedért. Tudod: a tett halála az okoskodás, úgyhogy láss neki most. Hajrá, én neked drukkolok 🙂

Oszd meg másokkal is!

Shares

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek