A smarni – egyszerű és nagyszerű!
Az egyik legegyszerűbb tipikus német (egészen pontosan osztrák eredetű) étel egy desszert, a császármorzsa, közkeletű nevén a smarni (Kaiserschmarrn). Nem kell megvenni a port a boltban, ha házi császármorzsát akarunk előállítani, mivel roppant egyszerű elkészíteni természetes alapanyagokból. Ez egy turbó változat, a végén a cukrot sütőben rákaramellizálva, befőttel tálalva. Hmmmmmm!!!
Aki német nyelvleckére is vágyik, annak itt áll németül is. Aki meg nem, annak a kedvéért lefordítom 🙂
Hozzávalók:
130 g Mehl 13 dkg liszt
250 ml Milch 2,5 dl tej
1 EL Vanillezucker 1 evőkanál vaníliáscukor
1 Prise Salz 1 csipet cukor
4 Eigelb 4 tojássárgája
4 Eiweiß 4 tojásfehérje
50 g Zucker 5 dkg cukor
50 g Butter 5 dkg vaj
50 g Rosinen in Rum eingelegt 5 dkg mazsola rumba áztatva
30 g Zucker zum karamellisieren 3 dkg cukor karamellizálni
Elkészítési idő: kb. 30 perc. Főzési+sütési idő: kb. 25 perc. Nehézségi fok: közepes.
Lássuk, hogyan is készül ez az osztrák-német étel! Ha több németre vágysz, a recept eredetijét itt találod: http://www.chefkoch.de/rezepte/1900361309694639/Altbaerlis-Kaiserschmarrn.html
A liszthez adjuk hozzá a tejet, a vaníliás cukrot és a sót, habverővel keverjük simára. Adjuk hozzá a tojássárgáját. A tojásfehérjét verjük fel keményre a cukorral, majd forgassuk bele a tésztába.
Forrósítsuk meg a vajat sütőálló serpenyőben, öntsük bele a masszát, szórjuk meg mazsolával. Kb. 200 fokosra előmelegített sütőben süssük 15 percig. Ezután negyedeljük, fordítsuk meg, és 10 perc alatt süssük készre.
Daraboljuk össze, szórjuk meg kristálycukorral, majd dugjuk vissza a sütőbe, hogy a cukor szépen rákaramellizálódjon. Én itt már túlzásnak tartom a porcukrot, a recept nem 🙂 Úgyhogy mindenki ízlésére van bízva, hogy a karamellre ráküld-e még egy kis porcukrot. Szilvabefőttel tálaljuk. Szerintem a befőtt helyett valamilyen savanykás ízű lekvár is tökéletesen illik hozzá, mondjuk áfonya.
0 hozzászólás