Császármorzsa, smarni

A smarni – egyszerű és nagyszerű!

smarni

Császármorzsa- tipikus német desszert

Az egyik legegyszerűbb tipikus német (egészen pontosan osztrák eredetű) étel egy desszert, a császármorzsa, közkeletű nevén a smarni (Kaiserschmarrn). Nem kell megvenni a port a boltban, ha házi császármorzsát akarunk előállítani, mivel roppant egyszerű elkészíteni természetes alapanyagokból. Ez egy turbó változat, a végén a cukrot sütőben rákaramellizálva, befőttel tálalva. Hmmmmmm!!!

Aki német nyelvleckére is vágyik, annak itt áll németül is. Aki meg nem, annak a kedvéért lefordítom 🙂

Hozzávalók:

130 g Mehl                                                              13 dkg liszt

250 ml Milch                                                            2,5 dl tej

1 EL Vanillezucker                                                1 evőkanál vaníliáscukor

1 Prise Salz                                                             1 csipet cukor

4 Eigelb                                                                    4 tojássárgája

4 Eiweiß                                                                   4 tojásfehérje

50 g Zucker                                                             5 dkg cukor

50 g Butter                                                               5 dkg vaj

50 g Rosinen in Rum eingelegt                           5 dkg mazsola rumba áztatva

30 g Zucker zum karamellisieren                         3 dkg cukor karamellizálni

Elkészítési idő: kb. 30 perc. Főzési+sütési idő: kb. 25 perc. Nehézségi fok: közepes.

Lássuk, hogyan is készül ez az osztrák-német étel! Ha több németre vágysz, a recept eredetijét itt találod: http://www.chefkoch.de/rezepte/1900361309694639/Altbaerlis-Kaiserschmarrn.html

A liszthez adjuk hozzá a tejet, a vaníliás cukrot és a sót, habverővel keverjük simára. Adjuk hozzá a tojássárgáját. A tojásfehérjét verjük fel keményre a cukorral, majd forgassuk bele a tésztába.

Forrósítsuk meg a vajat sütőálló serpenyőben, öntsük bele a masszát, szórjuk meg mazsolával. Kb. 200 fokosra előmelegített sütőben süssük 15 percig. Ezután negyedeljük, fordítsuk meg, és 10 perc alatt süssük készre.

Daraboljuk össze, szórjuk meg kristálycukorral, majd dugjuk vissza a sütőbe, hogy a cukor szépen rákaramellizálódjon. Én itt már túlzásnak tartom a porcukrot, a recept nem 🙂 Úgyhogy mindenki ízlésére van bízva, hogy a karamellre ráküld-e még egy kis porcukrot. Szilvabefőttel tálaljuk. Szerintem a befőtt helyett valamilyen savanykás ízű lekvár is tökéletesen illik hozzá, mondjuk áfonya.

Oszd meg másokkal is!

0Shares
0 0 0

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek