Currywurst, curry-s kolbász

Tipikus német ételek: Currywurst

Tipikus német ételek: Currywurst

Egy tradicionális német étel: Currywurst

Én a magam részéről kicsit furcsálkodva vettem tudomásul, hogy a Currywurst vagy curry-s kolbász tipikus német ételnek számít. Előbb gondoltam volna, hogy indiai vagy legalábbis angol kaja. Ehhez képest igazi berlini ételnek tartják a németek, a currywurst az egyik legnépszerűbb büfés étel.

Hagyományosan úgy készül, hogy a sütni való kolbászt sok zsírban kisütik, majd falatnyi darabokra vágják bőrével vagy bőre nélkül és jó sok csípős szósszal leöntik. Legtöbbször papírtányéron, sült krumplival szervírozva találkozhatunk vele. A Currywurst öntete curryn kívül eredetileg paradicsomszószt és worcester-szószt tartalmazott. Túl régi múltra nem tekint vissza: a hagyomány szerint először Herta Heuwer kínált berlini büféjében először curry-s kolbászt 1949 szeptemberében. Ez az egyik legenda, a másik szerint viszont Hamburgé az érdem, hogy elhozta nekünk a hamburgeren kívül még a Currywurst-ot is. Ma már többféle Currywurst-tal is találkozhatunk, pl. népszerűek a magában a kolbászhúsban curry-t tartalmazó fajták is. Nemcsak utcán kaphat ilyet az éhes kolbászoló (bocs!), mélyhűtve is kapható és otthon is elkészíthető ez az igazán egyszerű éhségűző gyorsétel.

Bevallom őszintén: eredeti szószreceptet nem találtam, így abból indultam ki, amit Frau Heuwerről olvastam (ld. fentebb). Eszerint:

Hozzávalók:

2 Bratwürste                                 2 db sütni való kolbász

1 Dose Tomatensauce                 1 doboz 500 g-os paradicsompüré

2 Teelöffel Currypulver              2 teáskanál currypor

5 Tropfen Worcester Sauce       5 csepp Worcester szósz

A paradicsompüré felét használom csak fel ehhez a mennyiséghez, de jobban szeretem a papírdobozos, sűrítetlen fajtát használni, mint a sűrítettet, azért veszem ezt. A paradicsompürét magasabb falú lábosba öntöm, mert rotyogás közben köpköd, felforrósítom. Leveszem a tűzről és ízesítem curryporral meg Worcester szósszal. A mennyiségektől ízlés szerint el lehet térni. A kolbászt pár perc alatt kevés zsírban minden oldalán pirosra sütöm, felaprítom. Tányérra teszem, leöntöm szósszal és zsömlével tálalom. Persze akinek van még türelme és ideje, az kisütheti hozzá a szalmakrumplit is.

Itt olvashatsz róla németül: http://www.essen-und-trinken.de/rezepte/klassiker/currywurst.html

Itt pedig egy különleges Currywurst recept németül: http://www.essen-und-trinken.de/rezept/31783/currywurst.html

Jó étvágyat hozzá!

Oszd meg másokkal is!

Shares

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek