Ha tipikus német ételekről beszélünk, most a hagyományaimtól eltérően nem receptet, otthon elkészíthető ételt
mutatok be, de nem hagyhatjuk ki a híres lübecki marcipánt. (Imádom. Mennyei. Kb. egy hónapja megleptek egy dobozzal ebből az isteni eledelből, azóta újra érzem, hogy van élet a halál előtt.)
A lübecki marcipán eredete
A lübecki marcipán receptjének elődjét állítólag még a kersztes lovagok hozták el keletről. Bár valószínűleg velencei eredetű édesség, Lübeck városa magáénak vallja a marcipán feltalálását. Eleinte az európai királyok kedvelt csemegéje volt ez az akkor még méregdrága desszertritkaság, később azonban a nagyüzemi cukorgyártás létrejöttével a lübecki polgárok közt is népszerűvé válhatott. A legügyesebb cukrászok jöttek a Hanza-városba, hogy tökéletesítsék a marcipán receptjét, ami cukorból, mandulából, rózsavízből és különböző fűszerekből áll. Azóta már se szeri, se száma a rengetegféle ízben, formában, méretben, színben kapható lübecki marcipánnak a csinos kis pralinéktól a hagyományos marcipánkenyérig. Különlegességét a csokoládébevonat adja, melyet az 1806-ban alapított Niederegger cégnél vezettek be először. (És mily bölcsen tették! Hmmmm!)
Itt kaphatsz lübecki marcipánt
Nálunk emlékeim szerint a Müller drogériákban lehet kapni, kár, hogy a honlapjukon nem szerepelnek az élelmiszerek.
Ha tovább szeretél olvasni a lübecki marcipánról, itt találsz érdekességeket:
http://www.niederegger.de/Marzipanwelt/Geschichte-des-Marzipans
https://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbecker_Marzipan
https://hu.wikipedia.org/wiki/Marcip%C3%A1n
0 hozzászólás