Valószínűleg neked sem a hajdinatorta az első, ami eszedbe jut mint tipikus német étel. Mégis, különlegessége folytán a Lüneburger Heide egyik jellegzetes desszertjének számít.
A hajdinatorta eredete
A hajdina Középázsiából származik, és bár gabonafajtaként tartjuk számon, valójában nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozik. Németországban évszázadok óta jelen van, és a hajdinatorta, Buchweizentorte a Lüneburgi pusztáról sikeresen elterjedt az egész német nyelvterületen. Valami elképesztően ínycsiklandó finomság: a hajdinából készült piskótalap rétegek között áfonyalekvár és tejszín töltelék váltakozik, a tetején pedig a legfinomabb csokoládészórás vagy áfonya díszeleg.
A hajdinatorta hozzávalói
6 | Ei(er), davon das Eigelb tojás sárgája |
150 g | Zucker, z.B. Rohrzucker cukor, pl. nádcukor |
1/2 TL | Zitrone(n), davon die Schale abgerieben 1/2 kk citromlé, reszelt citromhéj |
1 Pck. | Vanillezucker 1 cs. vaníliás cukor |
6 | Ei(er), davon das Eiweiß tojás fehérje |
1 Prise(n) | Salz só |
150 g | Buchweizen – Mehl hajdinaliszt |
2 TL | Backpulver 2 kk sütőpor |
500 g | Konfitüre (Preiselbeerkonfitüre) áfonyalekvár |
600 ml | süße Sahne tejszín |
30 g | Schokolade, Zartbitter, geraspelt reszelt étcsokoládé |
A hajdinatorta elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A tojások sárgáját a cukor 2/3-ával, a vaníliás cukorral és a citrom héjával vízfürdő fölött keverjük habosra. A tojások fehérjéből a maradék cukorral és sóval verjük kemény habbá, majd adjuk a masszához.
A hajdinalisztet keverjük el a sütőporral, és óvatosan forgassuk a masszába. Öntsük a tésztát a tortaformába, simítsuk el és süssük kb. 30 percig a középső magasságon. Ezután még hagyjukkb. 5 percig a formában a tésztát, aztán óvatosan vegyük ki, húzzuk le a sütőpapírt és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kihűlt hajdinatorta piskótalapot vágjuk ketté. Ha késsel körben bevágjuk, akkor egy vékony, ám erős cérnával már át tudjuk vágni úgy, hogy a felület egyenes legyen.
Az alsó piskótalapot kenjük meg az áfonyalekvár negyedével. Verjük fel a tejszínt keményre, majd óvatosan keverjük el a maradék lekvárral. Egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, a többivel pedig kenjük meg a lekvárral megkent tortalapot. Tegyük rá a felső tortalapot. Kenjük meg a tetejét és az oldalát a maradék lekváros tejszínhabbal és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Ha még mindig maradt krém, habzsákba töltve tovább díszíthetjük vele a tortánkat. Jó, ha legalább egy órát pihentetjük fogyasztás előtt, de jobb egy nappal előbb elkészíteni.
Jó étvágyat ehhez a nem mindennapi áfonyás-tejszínes hajdinatortához!
0 hozzászólás