A német nyelvtan 4 titka – hogy te is jól tudd

Némettanulóknál a német nyelvtan szokott lenni a legnagyobb mumus. De miért megy nehezen a német nyelvtan?német nyelvtan

Mert sok a szabály, rengeteg a kötöttség, ha rövid és velős akarok lenni. De nem egészen tárnám fel a nagy büdös valóság minden részletét, ebben azért nincs benne minden.

Ahhoz, hogy megértsük, miért is olyan nehéz elboldogulni a német nyelvtan egészével, azt kell látnunk, milyen módszerekkel tanítják manapság a németet az iskolákban, nyelviskolákban.

Miért nem működik a suliban a német nyelvtan tanítása?

Jó ideje, olyan harminc éve létezik a kommunikatív nyelvoktatás trendje. Ennek az a lényege, hogy életszerűen, ne a valóságtól elrugaszkodott műnyelvet tanítsunk. Valódi szituációkban, élő emberek által használt nyelvet, aminek értelme van, mert alkalmazható. Ez szerintem egy nagyon dicséretes törekvés, mégis: sikerült átesni a ló túloldalára. Beszédközpontú nyelvoktatás, valóságos szituációk, sok kommunikáció… És alig-alig nyelvtan.

Ennek mi az eredménye? Valódi nyelvet használsz – hibásan. Ha viszont az a célod, hogy helyesen beszélj németül, akkor nincs mese: foglalkozni kell a nyelvtannal.

És akkor nézzük, mit ígértem az elején:

A német nyelvtan 4 titka – hogyan tanuld meg?

  1. Mivel nehéz, ezért kösd föl a gatyád, tanulj szisztematikusan! Van egy jól felépített rendszere, nem érdemes kihagyni dolgokat, bakugrásokkal haladni. Sorban, lépésről lépésre el kell sajátítani mindent, ami az alapokhoz kell. Ehhez itt találsz több segítséget: https://nemettanulasagival.hu/gyorstuzelo-nemet-nyelvtudas/
  2. Sok gyakorlás. És azt hiszem, itt tapintok a legtöbbeknél a lényegre. Mert ahhoz, hogy valami halálbiztosan menjen, ahhoz rengeteg gyakorlásra van szükség. Ha folyékonyan akarsz beszélni/írni, az azt jelenti, hogy a beszélgetőpartneredre figyelsz, a témán gondolkodsz, nem pedig egy ragozás vagy szórend megtalálása köti le a figyelmedet. Amikor már folyékonyan beszélsz, ezt nevezzük a nyelv készségszintű használatának. Félreértés ne essék: mint már mondtam, hibásan is lehet folyékonyan beszélni. De ha te hibátlanul szeretnél, akkor sokat – rengeteget(!)– kell gyakorolni, a készségfejlesztésre ugyanis sajnos sokszor nem jut elég idő a nyelvtanulás során.
  3. Ennek egy variációja az ismétlés. Érdemes időről időre elővenni a régebben tanultakat, hogy ne kopjon meg a tudás.
  4. Találd meg a te optimális módszeredet! Talán csodálkozol, hogy ezt mondom, de hadd világítsam meg egy példával, mire gondolok! Hogy egy jó bonyolult német nyelvtani részt említsek, itt van a melléknévragozás. Összeszámoltam, 48 eset van, vagyis ennyi esetben kell elgondolkodni azon, mi is lesz a végződés. Ha olyan típus vagy, hogy rajtad a sok gyakorlás segít a legjobban, akkor hiába is magyarázok neked erős, gyenge meg vegyes ragozásról. Ha viszont a te agyadban a nyelvtani ismeretek úgy szerveződnek, mintha egy pedáns titkárnő rendezte volna őket precíz dossziékba, azokat meg a megfelelő felirattal a megfelelő polcra, akkor neked sokat fog segíteni egy táblázatos forma. (Megjegyzem: a gyakorlást akkor sem úszod meg :))

Tehát még egyszer:

Hogyan tanuld a német nyelvtant?

  • Szisztematikusan,
  • sokat gyakorolva,
  • a saját tanulási stílusodnak megfelelően,

és garantálom, hogy menni fog!

És ha igazán gyorsan szükséged van a német nyelv alapjaira, akkor katt ide: https://nemettanulasagival.hu/gyorstuzelo-nemet-nyelvtudas/

Oszd meg másokkal is!

Shares

2 hozzászólás

  1. Ferenc-Ringló Richárd

    Szimpatikus a bevezető, ezért a mai napon, azaz 2022. július 4-én elkezdek foglalkozni a német nyelvvel. Nem tanulni, mert ott már található egy nemtetszik szó, a „kötelesség”. Csak úgy teljesen cél nélkül, ahogy a francia nyelvvel is teszem.
    Köszönöm.

    Válasz
    • Sólyom Ágnes

      Kedves Richárd! Akkor csak „foglalkozz” vele kedvedre! 🙂 Jó szórakozást!

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szerző: | 2016 máj 7 | német nyelvtan | 2 hozzászólás

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek