Újévi fogadalmaink

Néhány tipp, hogy idén betartsd őket

Új év, új élet. A legtöbben újévkor gondolják úgy, hogy itt az ideje felhagyni a dohányzással, elkezdeni a rendszeres újévi fogadalmaktestmozgást vagy végre tényleg lefogyni. Ha az újévi fogadalmat tevők népes táborához tartozol, akkor talán számodra is ismerős a kezdeti nagy lelkesedés, ami fokozatosan elhal egészen addig, hogy pár hónap múlva már semmi nem marad belőle. Na de miért van ez így?

Lássuk hát az újévi fogadalmak természetrajzát: Először is nagyon készülsz rá. Lehet, hogy már novemberben elhatározod, hogy nem most, majd az új évben leteszed a cigit, addig még gőzerővel pöfékelsz. Aztán eljön a tiszta lapnak nevezett január elseje, és szenvedsz is, mint a kutya, de nem gyújtasz rá. (Elkezdesz edzeni, megtanulsz pár mondatot egy nyelven, stb., helyettesítsd be a te fogadalmaddal.) Így megy ez egy pár napig, amíg nincs egy gyengébb napod, amibe egyszerűen nem fér bele az edzés, a nyelvtanulás, dohányosok esetében egy buli, amikor megkínálnak. Csak egy szálat. Ismerős, ugye? És azt hiszed, itt rontod el. Pedig a hiba nem ezen a ponton van. Nem is a második, harmadik megcsúszásnál, ugyanis hibás az egész koncepció. Amiről beszélünk most, legyen az a dohányzás elhagyása, egy nyelv megtanulása, testedzés vagy az egészséges életmód másfajta bevezetése, az mind-mind egy kategóriába sorolható: régi szokás elhagyása, új szokás kialakítása. (Én még azt is megkockáztatom, hogy a kettő nem képzelhető el egymás nélkül.)

Mert mi is egy szokás?

Reggel-este fogat mosni, bevásárolni, hazajőve a tévé elé huppanni: megszokott cselekvéssorozat, melyet rendszeresen végzünk. A napi tisztálkodás meg az életvezetéshez szükséges egyéb tevékenységeink, mint bevásárlás, autóvezetés, munkába járás, stb. szükséges szokások, de mondjuk már a tévénézés nem tartozik ezek közé. Úgyhogy itt kezdődik valójában ez a fogadalmasdi.

Mit tehetünk, hogy ezúttal sikeresek legyünk?

Nulladik lépés

Kezdeném ott, hogy ne időzítsd pont újévre egy új szokás elkezdését, de ha te ezt pont újévkor olvasod, akkor vedd úgy, hogy most van épp a pont mindegy, mikor: kezdd el most! Mivel én németet tanítok, a némettanulás példáján keresztül fogom bemutatni, de ugyanezt alkalmazhatod az egészséges életmódra, más egyéb tanulására, arra, hogy többet fogsz foglalkozni a gyerekeiddel, vagy bármi másra, amit szeretnél ezentúl megváltoztatni az életedben.

Első lépés: még semmit nem kezdünk el!

Mindent megelőz egy fontos lépés, amit sokan elfelejtenek, pedig nélkülözhetetlen:  a célkitűzés. Lehet, hogy ez elsőre furcsának hangzik, hiszen szeretnél megtanulni németül, mondjuk ez a célod, kész. A probléma vele az, hogy ez így önmagában egy elég nagy falat, és mint ilyen, megfoghatatlan. Ha ez így marad, akkor érthető, hogy elég hamar csökken a kezdeti lelkesedés, ha egy-két hét után egyre csak azt érzed: még mindig nem tudok németül. Itt a megoldás az elérhető célok kitűzése, jelen esetben a német tananyag részekre osztása. Tűzd ki mondjuk azt a célt, hogy fél év alatt megtanulsz annyira konyhanyelven, hogy elboldogulsz a mindennapi életben. Ez már egy belátható idő és belátható mennyiségű szókincs, nyelvtan, elvégzendő feladat. Ez után lehet a megtanulandó adagot darabolni, kisebb egységekre bontani: havi, heti, napi szintekre.

Második lépés: időtervezés

És itt jön a másik fontos célkitűzési rész: mennyi időt szánsz rá? Mennyi az, amit ha törik, ha szakad, rá tudsz szánni, és nincs kifogásod, hogy épp nagymamád született, nem tudtad elvégezni a magadra szabott penzumot. Ha minden nap, az szuper! Ha csak heti három nap megy biztosan, száz százalékra, akkor inkább annyival számolj. Vedd ezt minimumnak, minden plusz nap bónusz, amikor még tudsz németezni.

Harmadik lépés: segíts magadnak a koncentrációban!

Fontos még a körülményekről beszélni. A tanulás komplex folyamat, ügyelj arra, hogy semmi ne vonja el a figyelmedet! Igen, kapcsold ki a telefont, a tévét, zenét, rá se menj a Facebook-ra, különben ott ragadsz. Akkor hozzáláthatunk.

Negyedik lépés: tanulj 🙂

És itt kezdődik csak az érdemi tanulás. Tehát megvan a hét adott napján kiszemelt óra, amikor kikapcsoltál minden pittyegő üzenetjelzést, körülbástyáztad magad a német tananyaggal és nekilátsz. Most nem térek ki külön arra, hogyan haladj, mert az nem tartozik szorosan a jelen témához. Ami a lényeg: tudd, hogy egy új szokás kialakításának időtartama három hét és három hónap között mozog attól függően, mennyire egyszerű vagy bonyolult szokásról van szó, illetve hogy az mennyire megerőltető. A német tanulás nyilvánvalóan nem jár olyan kínszenvedéssel, mint leszokni a bagóról, de összetett és hosszútávú folyamat. Ha ezzel már az elején tisztában vagy, akkor könnyebb fenntartani új, hasznos szokásodat, a német tanulást 🙂

Ötödik lépés: visszajelzés

Gyorsan jön a visszajelzés, ha megint elbukunk, ha megint sikerült egy egész tábla csokit betolni, mert olyan depi voltál, vagy ha megint nem hívtad föl a mamádat, pedig istenbizony megfogadtad. Ha ilyenkor sürgősen önostorozásba kezdesz és abba se hagyod, akkor egyrészt jelzem, hogy épp kialakítasz egy rossz szokást, amibe egész könnyű beleragadni, aztán majd szenvedhetsz, hogy hogyan szokj le róla, másrészt előbbre nem mentél vele. Ezen egyszerűen nem érdemes sokat agyalni, túl kell rajta lépni, és arra koncentrálni, hogy a jövőben jobban menjen. Ha viszont sikeres vagy, akkor azt is vedd észre! Fontos, hogy érezd, hogy érdemes csinálnod, amit elkezdtél. A kolléganőm egy perselybe dobálta a cigire szánt pénzt, majd egy-két havi adagból vett magának egy télikabátot. Szerintem elég jó jutalom. Ahol nem ilyen egyértelműen mérhető pl. pénzben a siker, mint amilyen a német tanulás is, ott azt javaslom, hogy ellenőrizd, mire mentél. Német esetében pl. keresd az alkalmakat, amikor németül beszélhetsz! Biztos van ilyen, hiszen nem véletlenül kezdtél el tanulni. Magad számára egyértelmű lesz a visszajelzés, hogy ha nulláról indultál, akkor mekkorát fejlődtél. Ha még más is megdicsér, akkor az egy újabb bónusz.

Hatodik lépés: ismétlés

A tanulásra mindenképpen vonatkozik: visszacsatolok az első lépésre: tudd, hogy ez egy hosszú folyamat, ne felejtsd el, hogy a tudás az ismétlések során rögzül. De kitágítva a fogalmat persze látjuk, hogy ez mindenre igaz: egy új szokás kialakítása csak akkor lehet sikeres, ha folyamatos az ismétlés, nincs megszakítás. Hiszen nem más ez, mint a jó öreg klasszikus kondícionálás. (Tudod, Pavlov meg a szegény kivezetett nyálmirigyű kutyák.) Szerencsére mi ilyen áldozatok nélkül is megkaphatjuk a várva várt jutalmat, pl. én most hogy lassacskán befejezem ezt a bejegyzést, bekapok egy szelet csokit. Akarom mondani, az igazi jól elhatározott új szokás önmagában hordozza jutalmát: pl. megtanulsz úgy németül, hogy már nem adnak el az asztalnál. (Vagy eladnak, de érted, hogy mennyiért 😉 )

Kívánok neked boldog újévet, akár januárban olvasod ezt, akár valamikor nyáron a rekkenő hőségben, hiszen egy új szokás bevezetésével számodra bármelyik nap elkezdődhet az új év.

Oszd meg másokkal is!

Shares

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek