Németes beszéd tudáscsomag – elöljárószavak

A németes beszéd sava-borsa

Magyarul ragozunk, németül nem elég, hogy ragozunk, olykor még elöljárószavakat, más néven prepozíciókat is használunk. Auf, zu, in, bei, nach,.. Ismerős? Néha neked is meggyűlik velük a bajod?

Varázskérdések, amikre legnagyobb szívfájdalmamra nincs egyértelmű, szép válasz:

 • Akkor most az „an”-nak mi a jelentése?
 • Hát, lássuk csak. Jelenti ugyebár azt, hogy -on, -en, -ön, de függőleges felületen, ilyenkor Dativot vonz, jelenti, hogy -ra, -re, szintén függőleges felületen, de Akkusativot vonz. Ezen kívül ezzel fejezzük ki, ha valamilyen vízparton vagyunk vagy oda megyünk. De a levelet is így címezzük valakinek. Egyelőre elég ennyi? Mert van még!
 • Hogy írjam ki a szótárba a „nach”-ot?
 • Mondhatnám, hogy úgy, hogy nach+Dativ = vmi után, ehelyett azt mondom, hogy a nach-ot sehogy!!!

Sokkal inkább írd ki, hogy Ich fahre nach Deutschland. = Németországba utazom. Aztán azt, hogy Nach zwei Stunden haben wir endlich einen Platz bekommen. = Két órával később végre kaptunk helyet. Meg azt, hogy Meiner Meinung nach gehen wir ins Kino! = Szerintem menjünk moziba!

A német elöljárószavaknak ugyanis többféle jelentésük van. Nincs értelme tehát önmagukban megtanulni őket, mert attól élő beszédben még nem leszel képes alkalmazni őket. A célravezető megoldás itt is: kész mondatokban megtanulni, majd változatos beszédhelyzetekben gyakorolni őket.

De mire jó még az elöljárószavakat teljes mondatokban tanulni?

 1. Megmarad tehát egy adott jelentéshez köthető használat, mint pl. „gegen” időben vagy térben: Das Auto fährt gegen das Haus. = Az autó nekiütközik a háznak. Otto kommt gegen 6 Uhr nach Hause. = Otto 6 körül ér haza.
 2. Az erre a célra készült csomagomban megkíméltelek a csak a szigorú, régimódi nyelvtankönyvek és magasirodalmi szövegek által ismert, ám a hétköznapi beszédben soha nem használt elöljárószavaktól. (Most őszintén: „wider” (nem pedig „wieder”), „sonder” (nem pedig sondern), „binnen”, „zuwider”… van még egy pár. Halottad őket valaha? Nem is kell. A többi viszont annál inkább fontos.)
 3. Németes lesz a beszéded, nem valami nyakatekert, magyar észjárás szerint összerakott mondattal fejezed ki magad.
 4. Ahol több megoldás is elképzelhető, ott ezt külön is jelzem.
 5. Rövid, könnyen áttekinthető adagokra osztottam be neked, mert senki nem szeret egy átrághatatlan kásaheggyel szembesülni. Ellenben kisebb leckék formájában könnyebben fogyasztható, és remélhetőleg alig várod majd a soron következő adagot.

Erre állítottam neked össze a Németes beszéd – elöljárószavak tudáscsomagot.

Mit tartalmaz a csomag?

 1. Tartalmaz 10 online leckét, ez azt jelenti, hogy email-ben kapod az anyagot.
 2. A leckék teljes német mondatokból és azok magyar megfelelőjéből állnak. Ezek egyrészt párban egymás mellé le vannak írva,
 3. másrészt hanganyagban is meg tudod őket hallgatni. Ez megtámogatja a hallás utáni beszédértésedet, az olvasási készségedet, és nem utolsó sorban a kiejtésedet. Mindenképpen használd! Egy elöljárószóhoz 2-3 mondatot szedtem össze attól függően, hogy mennyire gyakori az a szó. Így összesen 177 mondattá terebélyesedett a leckesorozat a végére (ha jól számoltam).

Plusz titkos agymenés: A „Munka után megiszunk egy kávét.” mondathoz valahogy a magyar fordításban már a sör kívánkozott pennám hegyére. Gondoltam egyet, le is írtam, úgy is hagytam. Ezen felbátorodva minden leckébe került egy marhaság, akarom mondani egy félrefordítás, úgyhogy plusz feladat: ezeket megtalálni. A 11. leckében megkapod a megoldásokat 😉

Mennyibe kerül?

A csomag ára 10.490 Ft. Azonban most bevezető áron megtakaríthatsz 2.000 Ft-ot, január 15., szerdáig 8.490 Ft-ért a tiéd lehet.

Hogyan jutsz hozzá a leckékhez?

 1. A lenti űrlapot kitöltve megrendeled a leckecsomagot.
 2. A megadott számlaszámra elküldöd a leckesorozat díját, 2020. január 15-ig 8.490 Ft-ot, utána 10.490 Ft-ot.
 3. Ha beérkezett az összeg, fölveszlek a listára, és elindul a tanfolyamod. Három naponta ugyanabban az időben fognak érkezni a levelek.
 4. A neked megfelelő időpontban megtanulod az új kifejezéseket, mondatokat, gyakorlod a régebbieket. Nem kell csoporthoz, tanárhoz, adott időponthoz alkalmazkodnod, tanulhasz pizsiben, nyuszis mamuszban, egy szál gatyában is.
 5. A kollégáid megdicsérnek, hogy sokkal szebben beszélsz németül. (Nem én találtam ki. Tanítványaim jelezték vissza szorgalmas, kitartó tanulásuk eredményeképp.)

Szóval csapj le rá, és beszélj te is németesebben! Jelentkezz itt:

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Email*
Név*


Oszd meg másokkal is!

Shares