Német beszédértés

A német beszédértés alapfeltételeiNémet beszédértés

…Mert a német beszédértés nem ott kezdődik, hogy durrbelebumm hallgatjuk és értjük, de nem ám! A német beszédértés roppant összetett folyamat. Lássuk csak, mi minden áll rendelkezésre akkor, amikor még egy szót sem hallottunk!

  1. Ismerjük pl. a szituációt: Egy üzlet? Pályaudvar? Orvosi rendelő? A helyzet ismerete eleve behatárolja, mi mindenre számíthatunk.
  2. Van elképzelésünk arról, mi mindent mondhat a beszélő. Az óvónő nem fog tőzsdei árfolyamokról beszélni az oviban, a befektetési tanácsadó pedig feltehetően pénzüggyel kapcsolatos információkat oszt meg velünk.
  3. De a jó német beszédértés alapfeltételei közé tartoznak olyan általános pszichológiai adottságok is, mint rövidtávú memória, hosszútávú memória, lényeglátás, kitaláló-készség, következtetés: vajon mit jelenthet egy szó az adott szituációban, tárolás.

Mi a célunk a német beszédértéssel?

Nem mindegy, hogy pl. a hangosbemondóból szeretnénk kihallani a pont a mi vonatunkra vonatkozó információt, vagy egy baráti beszélgetésben veszünk részt. Nem részletezném a német beszédértés minden egyes lépcsőfokát, de párat azért kiemelnék.

Német beszédértés fajtái:

  • Általában globális megértésre törekszünk. Fontos, hogy megértsük, hogy tartalmilag mit mond a beszélő, de nem fontos, hogy szóról szóra mindent értelmezni tudjunk. Ilyen például egy idegenvezetőre való odafigyelés. Ha elsikkad egy információ, hogy „Amott jobbra áll … vára, még … építette …-ban.”, akkor nem történik semmi 🙂
  • De van, hogy csak egy információrészletre vagyunk kíváncsiak, pl. autópályainformáció: azon az útszakaszon, ahol menni szeretnénk, van-e lezárás, dugó.
  • A német beszédértés legmagasabb foka, amikor minden információt értünk, mint mondjuk egy szakmai megbeszélésen, állásinterjún.

    A német beszédértés fejlesztése

Nem fogod kitalálni, hogyan fejlesztheted a német beszédértésedet: hallgass sok német beszédet! Na jó, erről részletesen is olvashatsz a hírlevelemben. Valamint, ha most a föntiek ismeretében tudatosan koncentrálsz a szituáció és a beszélő ismeretére, az előzetes információkra, a hallott információ megjegyzésére, akkor garantálom, hogy sokat fogsz haladni!

Kiemelten hasznos, ha olyan videót találsz a Youtube-on, aminek a témája érdekel. Engem mondjuk teljesen hidegen hagynak a technikai leírások, nem csoda hát, ha elkalandozom, amikor ilyesmivel traktálnak. De ha egy érdekes történetet hallok vagy egy jó ételreceptet találok, vagy önismereti témában helyez valaki új megvilágításba valamit, akkor két füllel és két szemmel tapadok a videóra. Hiszen erősen motivált vagyok, magától is leköt a téma, erre nem kell külön erőforrásokat mozgósítanom, hogy erőnek erejével kényszerítsem magam az odafigyelésre. Ha belegondolsz: amit igazán meg akarsz érteni az életben, az mind ilyen: mit mond az orvos, vagy hogyan igazítanak útba, ha tájékozódsz.

Tipp elszontyolodás ellen:

Ne feledd, hogy a megértés soha nem teljes! Hiszen gondold csak át: hányszor kérdezel vissza magyarul is, mert valamit nem jól hallottál, vagy mert zajos volt a környezet, és nem lehetett kiszűrni a beszédet! Egy anyanyelvi sem ért meg mindig mindent pontosan! Persze azért törekedni mindig kell rá 🙂

A gyors beszéddel is ez a helyzet:

  • Próbáld kiszűrni a fontos információkat, támaszkodj az ismert kifejezésekre!
  • Kérd meg az illetőt, hogy beszéljen lassabban, ha van rá lehetőséged, illetve kérdezz vissza, hogy jól értetted-e!
  • Tipp: Kérdezz vissza: „Wie meinen Sie es?” („Hogy érti?”) Boldog lesz, hogy kifejtheti, és remélhetőleg te is többet kiszűrsz a részletesebb információhalmazból 🙂

Hát akkor itt egy nagyon jól érthető szövegű német dal, jó gyakorlást kívánok!

https://www.youtube.com/watch?v=5SYELU-pFe8

(Fiúktól elnézést, de az előadók sem gondolják komolyan 😉 )

 

Oszd meg másokkal is!

Shares

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ismerj meg 15 ütős, szuperhatékony nyelvtanulási módszert!

Email*
Hogyan szólíthatlak?*

Kezdőknek szóló németkönyvek

Ha könyvből szeretnél németül tanulni, ezek közül válogathatsz:

(Hueber:)Themen neu 1.

 

(Hueber:) Schritte plus 1.,2.

 

(Pons:) Képes szótár német-magyar

 

Maros Judit: Start! Neu – Német 1

 

Maklári Tamás: Lazán németül I., II., III.

 

Studio21 A1-B1

Kotkoda konyhája – csirkemell receptek

csirkemell receptek