Valószínűleg neked sem a hajdinatorta az első, ami eszedbe jut mint tipikus német étel. Mégis, különlegessége folytán a Lüneburger Heide egyik jellegzetes desszertjének számít.

A hajdinatorta eredetehajdinatorta Buchweizentorte

A hajdina Középázsiából származik, és bár gabonafajtaként tartjuk számon, valójában nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozik. Németországban évszázadok óta jelen van, és a hajdinatorta, Buchweizentorte a Lüneburgi pusztáról sikeresen elterjedt az egész német nyelvterületen. Valami elképesztően ínycsiklandó finomság: a hajdinából készült piskótalap rétegek között áfonyalekvár és tejszín töltelék váltakozik, a tetején pedig a legfinomabb csokoládészórás vagy áfonya díszeleg.

A hajdinatorta hozzávalói

6 Ei(er), davon das Eigelb                                           tojás sárgája
150 g Zucker, z.B. Rohrzucker                                           cukor, pl. nádcukor
1/2 TL Zitrone(n), davon die Schale abgerieben              1/2 kk citromlé, reszelt citromhéj
1 Pck. Vanillezucker                                                              1 cs. vaníliás cukor
6 Ei(er), davon das Eiweiß                                          tojás fehérje
1 Prise(n) Salz                                                                                só
150 g Buchweizen – Mehl                                                     hajdinaliszt
2 TL Backpulver                                                                   2 kk sütőpor
500 g Konfitüre (Preiselbeerkonfitüre)                            áfonyalekvár
600 ml süße Sahne                                                                  tejszín
30 g Schokolade, Zartbitter, geraspelt                           reszelt étcsokoládé

A hajdinatorta elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A tojások sárgáját a cukor 2/3-ával, a vaníliás cukorral és a citrom héjával vízfürdő fölött keverjük habosra. A tojások fehérjéből a maradék cukorral és sóval verjük kemény habbá, majd adjuk a masszához.

A hajdinalisztet keverjük el a sütőporral, és óvatosan forgassuk a masszába. Öntsük a tésztát a tortaformába, simítsuk el és süssük kb. 30 percig a középső magasságon. Ezután még hagyjukkb. 5 percig a formában a tésztát, aztán óvatosan vegyük ki, húzzuk le a sütőpapírt és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

 

A kihűlt hajdinatorta piskótalapot vágjuk ketté. Ha késsel körben bevágjuk, akkor egy vékony, ám erős cérnával már át tudjuk vágni úgy, hogy a felület egyenes legyen.

Az alsó piskótalapot kenjük meg az áfonyalekvár negyedével. Verjük fel a tejszínt keményre, majd óvatosan keverjük el a maradék lekvárral. Egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, a többivel pedig kenjük meg a lekvárral megkent tortalapot. Tegyük rá a felső tortalapot. Kenjük meg a tetejét és az oldalát a maradék lekváros tejszínhabbal és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Ha még mindig maradt krém, habzsákba töltve tovább díszíthetjük vele a tortánkat. Jó, ha legalább egy órát pihentetjük fogyasztás előtt, de jobb egy nappal előbb elkészíteni.

Jó étvágyat ehhez a nem mindennapi áfonyás-tejszínes hajdinatortához!

Tipikus német ételek: hajdinatorta, Buchweizentorte

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.