Némettanulóknál a német nyelvtan szokott lenni a legnagyobb mumus. De miért megy nehezen a német nyelvtan?német nyelvtan

Mert sok a szabály, rengeteg a kötöttség, ha rövid és velős akarok lenni. De nem egészen tárnám fel a nagy büdös valóság minden részletét, ebben azért nincs benne minden.

Ahhoz, hogy megértsük, miért is olyan nehéz elboldogulni a német nyelvtan egészével, azt kell látnunk, milyen módszerekkel tanítják manapság a németet az iskolákban, nyelviskolákban.

Miért nem működik a suliban a német nyelvtan tanítása?

Jó ideje, olyan harminc éve létezik a kommunikatív nyelvoktatás trendje. Ennek az a lényege, hogy életszerűen, ne a valóságtól elrugaszkodott műnyelvet tanítsunk. Valódi szituációkban, élő emberek által használt nyelvet, aminek értelme van, mert alkalmazható. Ez szerintem egy nagyon dicséretes törekvés, mégis: sikerült átesni a ló túloldalára. Beszédközpontú nyelvoktatás, valóságos szituációk, sok kommunikáció… És alig-alig nyelvtan.

Ennek mi az eredménye? Valódi nyelvet használsz – hibásan. Ha viszont az a célod, hogy helyesen beszélj németül, akkor nincs mese: foglalkozni kell a nyelvtannal.

És akkor nézzük, mit ígértem az elején:

A német nyelvtan 4 titka – hogyan tanuld meg?

  1. Mivel nehéz, ezért kösd föl a gatyád, tanulj szisztematikusan! Van egy jól felépített rendszere, nem érdemes kihagyni dolgokat, bakugrásokkal haladni. Sorban, lépésről lépésre el kell sajátítani mindent, ami az alapokhoz kell. Ehhez itt találsz több segítséget: http://nemettanulasagival.hu/gyorstuzelo-nemet-nyelvtudas/
  2. Sok gyakorlás. És azt hiszem, itt tapintok a legtöbbeknél a lényegre. Mert ahhoz, hogy valami halálbiztosan menjen, ahhoz rengeteg gyakorlásra van szükség. Ha folyékonyan akarsz beszélni/írni, az azt jelenti, hogy a beszélgetőpartneredre figyelsz, a témán gondolkodsz, nem pedig egy ragozás vagy szórend megtalálása köti le a figyelmedet. Amikor már folyékonyan beszélsz, ezt nevezzük a nyelv készségszintű használatának. Félreértés ne essék: mint már mondtam, hibásan is lehet folyékonyan beszélni. De ha te hibátlanul szeretnél, akkor sokat – rengeteget(!)– kell gyakorolni, a készségfejlesztésre ugyanis sajnos sokszor nem jut elég idő a nyelvtanulás során.
  3. Ennek egy variációja az ismétlés. Érdemes időről időre elővenni a régebben tanultakat, hogy ne kopjon meg a tudás.
  4. Találd meg a te optimális módszeredet! Talán csodálkozol, hogy ezt mondom, de hadd világítsam meg egy példával, mire gondolok! Hogy egy jó bonyolult német nyelvtani részt említsek, itt van a melléknévragozás. Összeszámoltam, 48 eset van, vagyis ennyi esetben kell elgondolkodni azon, mi is lesz a végződés. Ha olyan típus vagy, hogy rajtad a sok gyakorlás segít a legjobban, akkor hiába is magyarázok neked erős, gyenge meg vegyes ragozásról. Ha viszont a te agyadban a nyelvtani ismeretek úgy szerveződnek, mintha egy pedáns titkárnő rendezte volna őket precíz dossziékba, azokat meg a megfelelő felirattal a megfelelő polcra, akkor neked sokat fog segíteni egy táblázatos forma. (Megjegyzem: a gyakorlást akkor sem úszod meg :))

Tehát még egyszer:

Hogyan tanuld a német nyelvtant?

  • Szisztematikusan,
  • sokat gyakorolva,
  • a saját tanulási stílusodnak megfelelően,

és garantálom, hogy menni fog!

És ha igazán gyorsan szükséged van a német nyelv alapjaira, akkor katt ide: http://nemettanulasagival.hu/gyorstuzelo-nemet-nyelvtudas/

A német nyelvtan 4 titka – hogy te is jól tudd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.