Német középszintű érettségi: íráskészség

íráskészség német érettségi
Készülj fel tudatosan a német írásbeli érettségire!

Német érettségi levélírás – ha otthon gyakorolsz, akkor ezeket a szempontokat tartsd szem előtt:

 • Két feladatból áll ez a vizsgarész, az elsőben rövidebb levelet kell írni, a másodikban egy hosszabb, bővebben kifejtettet, ahol két téma közül választhatsz.
 • Először is gondold át a megírandó levél terjedelmét és szerkezetét! Fontos, hogy tartalmilag jól felépített, logikus, összefüggő legyen.
 • Ügyelj a szokásos formai követelményekre! Tudod: dátum, megszólítás, tartalmi rész, üdvözlet, aláírás. Vigyázz, hogy mindent beleírj, amit a feladat kér!
 • Ha nem tudsz egy-egy szót, inkább hagyd ki vagy írd körül. Használhatod a szinonímáját vagy ellentétes értelmű párját (antonímáját) tagadva is. Bár használhatsz szótárat, ha nem vagy benne elég rutinos, sok időt elvesz a lapozgatás, főleg, ha sűrűn folyamodsz ehhez a megoldáshoz. Inkább csak akkor élj vele, ha megírtad a levelet, és pl. egy névelőben vagy többesszámban nem vagy biztos, hogy ellenőrizd magad.
 • Ha megírtad, legalább egyszer nézd át nyelvhelyességi és helyesírási szempontból is! (Pl. alany-állítmány egyeztetése, igeragozás, néma „h”, nagy kezdőbetű a főneveknél, hogy csak a legáltalánosabb hibákat említsem).
 • Ne felejtsd el, hogy a külalak is számít! A lényeg: olvasható legyen. Tehát nem a szabályos betűalakokra kell törekedni, hanem hogy egyértelmű legyen, mit akartál odaírni! (Pl. „mm” – elég sok hullám, meglegyen az összes :), h vagy k, stb.)
 • Mivel ezek egyedi megoldást igénylő feladatok, jó lenne, ha gyakorláskor meg tudnád mutatni egy tanárnak. (Pl. nekem 😉 )
 • Végezetül: szerezz benne rutint, gyakorold, hogy mire odakerülsz, ne a technikai részleteken kelljen görcsölnöd, hanem a tartalomra koncentrálhass!

Remélem, segítettem! Ha van kérdésed, tedd föl bátran! 🙂

A német írásbeli érettségi másik része a hallott szöveg értéséről szól, itt tudsz róla olvasni: Hallott szöveg értése, német íráskészség

Nézd meg a szóbeli német érettségiről szóló cikket is!

Ha szerinted másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, kérlek, oszd meg Facebook-on! Köszönöm!

Német érettségi levélírás – mire figyelj?

2 thoughts on “Német érettségi levélírás – mire figyelj?

 • Jó napot kívánok!

  Csak annyit szerettem volna Önnek írni,hogy nagy segítség volt ez a kis összefoglaló írás számomra hiszen én holnap érettségizek német nyelvből. Azt sem tudtam,hogy,hogy kezdjek neki nagyon izgulok miatta de ez amit Ön írt nagyon tetszett illetve segítségemre volt.

  Köszönettel:
  Bauer Magdolna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.