A Flammkuchen rendszertani besorolása

Hagymás Flammkuchen
Hagymás Flammkuchen

Minden népnek megvan a maga kenyérlángosa, mondhatnám én ezt lakonikusan, és a délnémet-elzászi, tradícionálisan négyszögletűre nyújtott Flammkuchen pont egy ilyen. Ez a mennyei tésztájú, könnyű étel a ropogós, vékony tésztás alfajba sorolható be. A dolog azért ennél egy picit bonyolultabb. De miért is alakult ki oly sokfelé a világban a lepény, a kenyérlángos? Apám elmesélése szerint, amikor még kemencében sütötték meg a kenyeret egy hétre előre, mindig megmaradt egy kis tészta, amit nem lehetett már kenyérnek felhasználni, szakajtóba tenni megkelni, ebből készítették a lángost, ezzel lehetett tesztelni, hogy megfelelő hőmérsékletű-e a kemence a kenyér sütéséhez.

Flammkuchen, a német kenyérlángos elkészítése

Ezt a bejegyzést május elején írom, a spárgaszezon tiszteletére most egy tipikus német kenyérlángos, a Spargel-Flammkuchen, vagyis spárgás Flammkuchen receptjét mutatom be neked. A kenyértészta elkészítése igazán egyszerű, mindenkinek csak ajánlani tudom! Az adagok tipikus német szokás szerint egy személyesek, nyugodtan szorozd fel 3-mal-4-gyel!

És akkor a hozzávalók a németül tanulók kedvéért németül és magyarul is:

Für den Teig     A tésztához

8 Gramm Hefe (frisch)     8 g élesztő
140 Gramm Mehl     14 dkg liszt
2 EL Öl     2 evőkanál olaj
Salz    
1 Prise Zucker     1 csipet cukor
Mehl (zum Bearbeiten)     liszt a gyúródeszkára

Für den Belag     A feltéthez

1 Eigelb (Bio)     1 tojássárgája
50 Gramm Crème fraîche     5 dkg Crème fraîche vagy tejföl
1 EL Schlagsahne     1 evőkanál tejszín
frisch gemahlener Pfeffer     frissen őrölt bors
Muskatnuss (frisch geriebene)     frissen reszelt szerecsendió
250 Gramm Spargel (grün)     25 dkg zöld spárga
1 Zwiebel (rot)     1 lilahagyma
40 Gramm Soft-Tomaten (getrocknet)     4 dkg szárított paradicsom (szerintem frissel is finom)
20 Gramm Pinienkerne     2 dkg fenyőmag
20 Gramm Oliven (schwarz ohne Stein)     2 dkg fekete, mag nélküli olívabogyó
2 EL Olivenöl     2 evőkanál olívaolaj

 

A recept eredetijét itt találod: http://www.brigitte.de/rezepte/rezepte/spargel-flammkuchen

Futtassuk fel az élesztőt a cukor hozzáadásával 7-8 dl langyos vízben. A lisztet, az olajat, két nagy csipet sót és a felfuttatott élesztőt dagasszuk tésztává. Én erre a célra a legszívesebben a kenyérsütő gépet használom, de ha nincs, szükség esetén használhatod a kézi keverő dagasztóspirálját, még szükségebb esetén a két kezedet is :). Letakarva kelesszük meleg helyen kb. egy órán át. (Ne tedd forró helyre, sütő mellé, mert elpusztulnak az élesztőgombák, nem kel meg a tészta!)

Spárgás Flammkuchen feltét elkészítése

Keverjük össze a tojássárgáját, a tejfölt és a tejszínt, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.

Hámozzuk meg a spárgát, az alját vágjuk le, vágjuk fel ferdén 3-4 cm-es darabokra. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk vékony szeletekre. A paradicsomot is szeleteljük fel, és az egészet keverjük össze egy tálban fenyőmaggal, olívabogyóval és olívaolajjal.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Gyúrjuk át a tésztát, majd enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyon vékonyra. Tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre és szurkáljuk meg villával. Kenjük rá a krém kétharmadát, osszuk el rajta a spárgás keveréket, majd csöpögtessük rá a maradék krémet és szórjuk meg sóval, borssal. Előmelegített sütőben süssük ropogósra kb. 15 percig. Ez egy nagyon finom, egyszerű és ahhoz képest, hogy tésztaétel, egészséges, könnyű ebéd vagy vacsora.

Jó étvágyat!

 

Flammkuchen, a német kenyérlángos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.