A német kiejtés nehézségeiről

Német kiejtés
Német kiejtés

A német kiejtés több újsütetű tanulót visszarettent a német tanulástól. Azok is szenvednek tőle, akik még nem tanultak nyelveket, meg azok is, akik már tanultak angolul, és az angol kiejtésre áll a nyelvük. Most néhány tippet adok neked, hogyan tudod a német kiejtést elsajátítani! Ezek a tippek természetesen a Hochdeutsch-ra, az irodalmi németre vonatkoznak, az egyes tájegységek tájszólását most nem cél érteni és beszélni kezdő német tanulóként.

1. A német kiejtési szabályok egyértelműek!

A német írás alkalmazkodik a beszédhez, ahogy a magyar is, ez egy nagy különbség pl. az angolhoz képest. Ha megtanulod az egyes betűk, betűkombinációk német kiejtését, ill. fordítva: megtanulod egy adott hang leírását, sokkal könnyebb dolgod van, mint az angolban! Bár az egyes hangokat különbözőképpen is le lehet írni, de ehhez azt javaslom, hogy

2. Olvass sokat!

A kiejtés-leírás összekapcsolásában rengeteget tud segíteni az olvasás. Manapság, az online világ korában bármikor meghallgathatod egy szó német kiejtését is pl. itt:http://www.linguee.de/deutsch-englisch. Ez ugyan egy német-angol szótár, de jobb a kiejtés itt, mint a Google fordítóé.

3. Nézz filmeket!

Még pedig rövideket! Ha van hozzájuk felirat, az még jobb. Egyszerre hallani és látni – kezdetben ez a leghatékonyabb a német kiejtés elsajátításához. A beszédértésedet is fejleszti és még csomó egyéb célra is jó. Erről további hasznos tudnivalókat olvashatsz a hírlevelemben.

4. Hallgass németet!

Beszédet vagy dalokat! A német nyelv hangzásvilága, hogy úgy mondjam, zeneisége könnyebben belemászik a füledbe, ha naponta találkozol vele, még akkor is, ha eleinte alig valamit értesz csak meg belőle. A dalok szerepéről is sok helyen írtam már, többek közt a hírlevélben, mert ez az egyik vesszőparipám, annyira hasznos és kellemes eszköznek találom a nyelvtanulásban, nemcsak a német kiejtés elsajátításához.

A legelső tehát: rendszerbe szedve megtanulni a szabályokat. Olyan szép, logikus rendje van! Kár ezt nem kihasználni. Onnantól kezdve meg már „csak” gyakorlás 🙂

Itt leírtam neked a főbb német kiejtési szabályokat: http://nemettanulasagival.hu/nemet-betuk-betukapcsolatok-es-hangok/, http://nemettanulasagival.hu/nemet-betuk-betukapcsolatok-hangok-es-kiejtes-2/http://nemettanulasagival.hu/furcsa-betuk-nemetben-s/.

A német kiejtés

One thought on “A német kiejtés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.